Leif Egil Lintho får ha oss unnskyldt, men hans påstand om at det var tilfeldig at han gikk av på samme dagen som kommunestyret skulle behandle rapporten fra KomRev, den kjøper vi ikke.

Nå var neppe påstanden for salg heller, men 64-åringen hevdet altså at det altså bare var en tilfeldighet at avtalen om oppsigelse ble lansert kun noen timer før politikerne i Lyngen skulle behandle rapporten om pengebruken under blant annet Arctic Race of Norway og innspillingen av filmen, «Den 12. mann», begge deler i 2017. Rådmannen var godt kjent med innholdet i rapporten, og han visste hva som ville komme. Han visste også at hans stilling var den som var mest utsatt. Derfor var det et taktisk smart både for Lintho, og for den politiske ledelsen i Lyngen, å ha avtalen på plass før rapportbehandlinga.

I torsdagens debatt slapp Rådmannen greit unna, mest sannsynlig fordi han allerede var gått. Det var ordfører Dan Håvard Johnsen og prosjektleder Bernt Olav Johansen – begge fra Lyngen Tverrpolitiske Liste – som ble skyteskiver for kritikk. Og den var bloddryppende rå. Høyre, Frp, Sp, Samhold Lyngen og MdG hevdet i sitt forslag til vedtak at de to hadde utvist total mangel på inkludering og økonomisk styring, og at de begge burde vurdere sine stillinger.

Dette fikk ikke støtte. Verken Ap eller KrF ville være med på å kaste ordfører midt i perioden, men ga kritikk og erkjente, som også ordføreren har gjort tidligere, at der ikke var tilstrekkelig kontroll.

Nå er det viktig at kommunestyret i Lyngen legger vekk denne saka. Måten pengene ble disponert på var feil, og det har man nå en rapport som slår fast. Denne rapporten, med konklusjon, er vedtatt av alle i kommunestyret. Samtidig var det ikke feil å bruke pengene. Tvert om ville det vært galt om Lyngen ikke bisto to så vesentlige prosjekter, og det som er brukt er ikke store summer, sett i forhold til effekten.

Med ny rådmann til rors i administrasjonen, er det håp om at det kan bli mer ro. Stig Kjærvik var en aktet næringssjef, som høstet ros fra mange for sine metoder og resultater. Man kan håpe at han også vil klare å samle politikerne og hjelpe dem til å finne et klima som er til beste for politikken, og dermed til beste for Lyngen.