Du har garantert observert det, du også: Bilførere med blikket ned, fiklende med mobiltelefonen mens de kjører — for å lese ei melding, svare på ei melding, sjekke liker-statusen eller oppdatere seg på Facebook eller andre medier. Eller du har kanskje stått bak noen på rødt lys, som ikke tar løs på grønt — fordi de benytter den korte stoppen til — ja nettopp, å sjekke mobiltelefonen, i frykt for å ha gått glipp av noe siden forrige sjekk for noen minutter siden.

Den nye trenden er svært utbredt. Og du har kanskje syndet, du også? De fleste av oss har vel i alle fall sjekket ei tekstmelding i fart. Vi må slutte med det. Nå. Fordi det er livsfarlig. Statistikken er urovekkende og svært dyster lesning: Uoppmerksomhet bidro til nesten hver tredje dødsulykke i trafikken i perioden 2011 til 2015. I minst 12 prosent av alle trafikkulykker er uoppmerksomhet en «betydelig medvirkende faktor». Og det som får oss til å bli uoppmerksom er svært ofte mobiltelefonen. Ikke nødvendigvis at vi snakker i den, men at vi bruker den på nøyaktig samme måte som når vi sitter i sofaen hjemme.

Slik reglene er nå før du en bot på 1.700 kroner dersom du blir tatt med mobil-telefonen i bruk under kjøring. De fleste som blir tatt snakker med mobilen mot øret, og blir dermed observert av politiet. De som fikler og taster og leser er det selvsagt verre å avsløre for politiet. Med andre ord; «Mørketallene» for mobilbruk blant bliførere er enorme. Politiets stikkkontroller, som de åpenbart burde gjennomført oftere, viser dessverre at synderne står i kø.

Geir Marthinsen sier prating i mobilen er kanskje det minst farlige. Det er sjekkingen av Facebook, Snap, Instagram og andre medier i fart som er livstruende. De få, små sekundene du bruker på å sjekke mobilen og tar oppmerksomheten vekk fra veien, er kanskje det lille øyeblikket du trenger for å unngå en livsfarlig situasjon. Han støtte derfor forslaget, også fordi en bot på 1.700,- tydeligvis ikke svir nok. Prikker kan derfor være prikken over i-en i bekjempelsen av mobilbruk blant sjåfører. Forslaget fra samferdselsdepartementet fortjener bred politisk støtte. Allerede har det skjedd alt for mange ulykker, også med dødelig utfall, der mobilbruk har vært «en betydelig medvirkende faktor».

La oss få vekk denne faktoren. La oss holde blikket på veien. Hele tiden. Og sjekke status på mobilen når vi parkerer. Klarer vi det kan vi alle trykke «liker» og kanskje til og med putte på et rødt hjerte.