Vi søker hyttas ro i ei voldsom fart

Og i eksoseimen står forskremte elger, fotgjengere og mottrafikanter og lurer på hva som nesten traff dem.

TRAVELT: Aldri før er det gjort så mange førerkortbeslag i mai som i år. Sesongen mellom april og oktober er da flest kjører for fort.   Foto: Privat

Vi søker hyttas ro i en voldsom fart.

leder

Piggdekkene er av, og erstattet med brede, gode sommerdekk. Asfalten ligger mørk og vakker, og på veiene er det ingen tyske bobiler med åndenød. Det er i det hele og store duket for å trø høyrefoten ned i gulvmatta. La hestene strekke på seg og se regionen rase forbi i tunnelsynet. Oh, herlige tid!

– Du kjører fort, messer kartleseren, og du sukker tungt. For du har jo kjørt bil i en mannsalder og kan jo dette. Du kan jo kjøre bil.

Mulig kjøreferdighetene er OK, men i følge rapportene fra Utrykningspolitiet er det verre med innsikten i trafikkreglene. Så la oss «go basic», som de unge sier det. Skilt som viser 50 eller 60 kilometer i timen beskriver ikke påbudt fart, men tillatt maksfart. Trafikkreglene sier i tillegg at du skal avpasse farten etter forholdene. Med andre ord bør du vurdere om 50 kilomtere i timen kanskje er litt mye når det er fotgjengerfelt, kryss og trafikk i alle retninger. Og fart er relativt, i alle fall om du er inni eller utenfor bilen , eller bak rattet i passasjersetet.

Når man skriver fartssynder, dukker det oftest opp et bilde av en ung gutt med relativt ferskt sertifikat i lomma. Det er selvsagt av og til rett, like mye som det også er unge, ferske kvinnelige sjåfører. Imidlertid melder UP at det ofte er de godt voksne mannfolkene som får førerkortet beslaglagt. Den gamle mannen med hatten har fått seg caps, hytte og bil med to motorer og masse hester.

- De har det travelt fordi de skal rekke sin egen fritid, sier UP-sjef Geir Martinsen, og siterer en kollega. Vi dundrer altså avgårde i våre NOK-glis for å rekke hytta tre minutter tidligere enn det fartsgrensene tilsier. Just som om hytta ikke er der fem minutter senere. Vi søker hyttas ro i ei voldsom fart. Og i eksoseimen står forskremte elger, fotgjengere og mottrafikanter og lurer på hva som nesten traff dem.

I Burfjord står engstelige mødre og forteller om trailere som dundrer gjennom sentrum i voldsom fart, uten å ta hensyn til små fotgjengere med skolesekk. På Storslett er det delt en video av en liten skoleelev som står foran et fotgjengerfelt, mens bilene fyker forbi, fullstendig hensynsløst.

Det er verdt å hente fram det angivelig samiske sitatet: Om du har det så travelt - hvorfor dro du ikke i går?


– Hva er det som skjer med oss når vi har det så enormt travelt?

Kristin Anita Hansen og Eva Pedersen tar et oppgjør med fartsglade bilister.