I Nordlys 26.02.2018 går Ronald Jenssen og Jan Helge Jensen ut med anklager om at ordfører innfører anarki. Resultatene av deres egne vedtak tårner seg opp. Da er det greit å fyre løs på noen andre før de selv blir sett i kortene.

Saken som nå går handler om at Kvænangen kommune er saksøkt. Dette baserer seg på at Jenssen og Jensen m.fl. i kommunestyret har fattet flere vedtak om én ansatts arbeidsforhold. Dette mot faglige råd. Arbeiderpartiet har stemt mot dette. Vi ønsker å gjøre som flertallet av norske kommuner; kun å forholde oss til rådmannens ansettelsesforhold, og for øvrig forholde oss til sak.

Kommunen er så, på bakgrunn av deres vedtak, blitt saksøkt. Dette fikk et samlet kommunestyre melding om dagen etter at stevninga kom til kommunen. Det naturlige hadde vært å umiddelbart kontakte advokat for å ivareta kommunens interesser. Ordfører har også gitt rådmannen beskjed om dette, og det var også rådmannens forslag til formannskapet. Hvorfor rådmannen ikke valgte å kontakte advokat vites ikke, men vedtaket fra flertallet var så klart at man kan lure på om det er gitt beskjeder som verken ordfører eller kommunestyret er informert om.

I Kvænangen tror flertallet i kommunestyret at de har overtatt oppgavene til ordfører. De gir rådmannen instrukser (jf artikkel i nordlys) og forholder seg ikke til møteprinsippet i kommuneloven. Møteprinsippet i kommuneloven § 30 sier at «Folkevalgte organer behandler sine saker og treffer sine vedtak i møter.» Som enkelt sagt betyr at politikerne ikke har noen formell makt og myndighet utenom møtene. Mellom møtene representerer ordfører kommunestyret, og all politisk kontakt mellom møtene skjer gjennom ordfører.

I saken hvor kommunen er saksøkt valgte et flertall i formannskapet selv å forfatte tilsvaret til tingretten. Det var uaktuelt å bli veiledet i møtet via telefon eller å sende tilsvaret til en advokat for kvalitetssjekk. Dette skulle sendes, og ikke et komma skulle endres.

I etterkant av møtet ba ordfører rådmannen om å «holde an» med å sende inn tilsvaret til Nord-Troms tingrett. At resultatet av behandling skulle være at kommunen ble selvprosederende i innledende faser av rettssaken var ikke en gang i tankene hos arbeiderpartiet før flertallet presenterte dette som et benkeforslag i formannskapet.

Om et vedtak skal løftes inn for kommunestyrets behandling følger av Kvænangen kommunes folkevalgtreglement som i del 11 § 3 heter:

Ordføreren eller rådmannen kan ellers kreve slike saker framlagt for kommunestyret dersom de finner at vedtaket strir med gjeldende vedtak gjort av overordnet organ eller av andre særlige grunner. Ordfører har altså fullmakten og loven i behold for å gi slik beskjed til rådmannen.

Ordfører var så i kontakt med fylkesmannen, hvor det var dialog om formannskapet hadde fullmakt til å fatte slikt vedtak. Ordfører landet så på at det var lurt å innkalle kommunestyret til en hastebehandling av «andre særlige grunner». Dette ble muntlig tilsluttet av fylkesmannen. Ordfører tok kontakt med Jan Helge Jensen som gruppeleder for flertallet og frontet slik framgangsmåte. Etter at Jensen så sa at de ikke kom til å møte i kommunestyremøtet valgte ordfører å be rådmannen sende inn vedtaket slik det forelå.

Dette til tross for at et samlet Arbeiderparti mener dette ikke ivaretar befolkningens interesser på en god måte. Da kommunen er saksøkt ønsker vi ikke å kommentere saken mer enn det Jenssen og Jensen har brakt til bordet. Dette fordi vi mener det kan skade kommunenes og derav innbyggernes sak.

Jensen og Jenssen kjører en ren svertekampanje. De har vært i kontakt med fylkesmann, kontrollutvalg og nå sist media. Hos de to førstnevnte gjennomføres det saksbehandling, og ingen har hatt noe å utsette på ordfører i de saker de har bragt inn for dem. Tvert om manet fylkesmannen til samarbeid og dialog. Dette ser ut til å være et budskap som ikke står særlig høyt i kurs hos flertallet.

Vi ber Jensen og Jenssen innstendig om å ta vare på Kvænangen framfor en hensynsløs jakt på makt og posisjoner. Valgkampen nærmer seg, og vi vil sterkt anmode om at valgkampen handler om politikk. Hvordan skal vi øke folketallet, skape næringsliv og øke bolysta?

Det spillet flertallskonstellasjonen driver er ikke egnet til annet enn å drive kommunen inn i en ny debatt om sammenslåing. Det har 90 prosent av vår befolkning gitt alle politikere beskjed om å unngå. Det krever at vi tar ansvar og spiller hverandre gode!