Guttene mine på ti og tolv år henger ikke med når jeg nevner tekst-TV og Frøken Ur, og det er ikke så rart. De er sammen med dagens barn og unge del av den første heldigitale generasjonen, som nesten er født med en smarttelefon i hånden.

Når vi skal utforme barne- og ungdomspolitikken er det viktig at vi tar inn over oss tiden vi lever i. Å vokse opp nå er annerledes enn da jeg vokste opp. For selv om den teknologiske utviklingen i all hovedsak er positiv, må vi erkjenne at den også byr på noen utfordringer.

Sosiale medier og selvbilde

Forskning viser at ni av ti jenter i 16-årsalderen ønsker å endre på kroppen sin. Jentene oppgir også at enkelte blogger har en del av skylden for kroppspresset de opplever. Vi har all grunn til å tro at dette også gjelder guttene. Det er alvorlig, når vi også vet at flere og flere unge sliter psykisk.

Bloggere og påvirkere skal selvfølgelig ikke få skylden for dette alene. Men jeg blir bekymret når jeg ser at bloggere og påvirkere med flere hundretusen lesere promoterer kosmetiske inngrep som botox, leppeforstørrelse og silikon. Særlig når de vet at de har lesere helt nede i 10-12-årsalderen.

Kroppspress er grunnen til at jeg forrige uke satte meg ned med bloggerne, påvirkerne, annonsørene og plattformeierne deres. Jeg tok til orde for at bransjen bør få sin egen «Vær-varsom»-plakat. Når aviser som Framtid i Nord trenger etiske regler i sitt arbeid, trenger i alle fall unge mennesker som er forbilder for mange barn og unge noen retningslinjer de kan følge.

Guttene faller bak

En annen bekymring jeg mener vi bør ta tak i er at mange gutter faller bak. Dette ser vi blant annet ved at flere gutter enn jenter faller fra i skolen, topper NAV-statistikken og at flere menn tar sitt eget liv.

Guttene og deres psykiske problemer har i alt for lang tid blitt oversett. Der jentene lettere snakker med venninner og mødre, og kommer i kontakt med skolehelsetjenesten gjennom samtaler om prevensjon, har guttene ingen vei de sluses inn i helsetjenesten, eller en voksenperson de kan snakke med. Derfor foreslår jeg at alle gutter skal få tilbud om en samtale med en mannlig voksenperson i løpet av det første året på ungdomsskolen.

Dette vil forhåpentligvis kunne bidra til å plukke opp de guttene som trenger litt ekstra oppfølging, sånn at de får hjelp før problemene vokser seg større.

Demper vi kroppspress i sosiale medier og hjelper flere gutter til å finne sin vei, har barne- og ungdomspolitikken tatt et steg inn i fremtiden.