Laser i veikanten – en av mange metoder vi benytter oss av

Dette vil Nord-Troms lensmannsdistrikt holde fokus på framover.

FLERE KONTROLLER: Politibetjent Stein Erik Bernhoft varsler flere kontroller i tiden som kommer, også rundt skoler i Nord-Troms.   Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

leserbrev

Det nærmer seg sommer, og de fleste har nå lagt om til sommerdekk. Et ikke ukjent fenomen, er at enkelte etter en lange vinter er litt for hard på gassen. Vi har allerede mottatt de første klagene, og vi vil derfor i tiden fremover prioritere fartskontroller på forskjellige veistrekninger i Nord-Troms. Dette vil foregå til alle døgnets tider, både i form av synlige og skjulte kontroller. Du kan nå forvente å få hastigheten målt på alle typer veistrekninger. I boligfelt, langs kommunale veier, fylkesveier og selvsagt langs E6. De fleste forbinder fartskontroll med en laser i veikanten. Lett synlig vil mange si. Ja kanskje det, men dette er bare en av flere målemetoder vi benytter oss av.

I disse dager får politiet stadig henvendelser i forhold til dette med piggdekk. Regelverket sier at piggdekk er forbudt å bruke i perioden 1. mai – 16. oktober (Nordland, Troms og Finnmark).

Vi får også spørsmål, men vi gir ikke dispensasjoner til bruk av piggdekk i denne perioden. MEN – du skal sko deg etter forholdene, og det er ene og alene førers ansvar og være riktig skodd. I forhold til overgangsperioden, ber vi folk om å bruke sunn fornuft.

Politiet ber også folk ha i tankene at både piggdekk og piggfrie vinterdekk gir vesentlig lengre bremselengde på sommerføre, samt mindre sidestabilitet. I verste fall kan det føre til at du mister grepet i svinger med det resultat at du kan komme over i motsatt kjørebane og forårsake en front-mot-front-kollisjon. Et annet aspekt ved bruk av piggdekk i sommersesongen er det rent miljømessige – det støyer og forurenser mer. Vi anbefaler heller ikke å bruke såkalte piggfrie vinterdekk på sommerføre. Det er ikke ulovlig, men dekkene har vesentlig dårligere veigrep og også de støyer mer enn sommerdekk.

I tillegg ber vi om at folk sjekker mønsterdybden på sommerdekkene, før de settes på. Regelverket sier at minimumskravet er 1,6 MM (kjøretøy under 3500 kg). Det anbefales likevel at dekkene byttes i god tid før det absolutt minstekravet. Enkle mønsterdybdemålere er å få kjøpt flere steder, og er du usikker kan du ta turen innom et verksted for å få hjelp. I forhold til mønsterdybden så skal det være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

Folk bør også vurdere å anskaffe seg nye sommerdekk hvis dekkene begynner å bli over 5 år. Er du i tvil så snakk med en forhandler. Kvaliteten på gummien forringes, og det kan gå ut over dekkets egenskaper i form av økt bremselengde og dårligere veigrep.

Avslutningsvis så gjør vi oppmerksom på at ulovlig kjøring med piggdekk straffes med et gebyr på 1000 kr. Hvis du blir tatt før å kjøre med dekk under lovlig mønsterdybde, så straffes dette med et gebyr på 750 kroner pr dekk. MEN – ved graverende tilfeller kan fører risikere anmeldelse og at bilen blir avskiltet på stedet. Det blir en totalvurdering i forhold til type bil, graden av slitasje på dekkene, samt vær og kjøreforhold.