KOMMENTAR:

Naturen er sint – og nå får vi gjennomgå

Men hva gjør vel det, så lenge vi tjener penger, skriver journalist Isabell Haug.

  Foto: Privat

leserbrev

Menneskers forhold til naturen kan være en av grunnene til at vi får stadig flere globale virus i sirkulasjon. Det skriver førsteamanuensis ved NMBU, Erling Dokk Holm i et nylig debattinnlegg i Aftenposten.

Ifølge han er det sannsynlig at både SARS-viruset som herjet for noen år tilbake – og korona-viruset stammer fra et matmarked i Kina der både kjøtt, fisk og levende dyr blir omsatt. Flere av dyrene her kan nemlig besitte virus som ikke er farlige for dem, men dødelige for oss mennesker. Her blir omsetningen av det utrydningstruede dyret pangolin sett på som ekstra farlig, da det er vert for korona-viruset.

Men hva gjør vel dette, så lenge vi tjener penger?

«Korona-viruset har vi kjent til siden 1930-tallet», skriver lege og spesialist i medisinsk mikrobiologi Péter A. Csángó. Ifølge han har man lenge visst at viruset smitter over til mennesker, men likevel spises det dyr som kan ha dette viruset; aper, pangolin og flaggermus i Kina.

Landsbygdene tjener dessuten godt på oppdrett av ville dyr, som bygger opp turismen. Så godt, at myndighetene visstnok «glemte» å informere befolkningen om at dyrene kan være farlige å spise, selv etter virusutbruddet.

Det er også urovekkende lesing at årsaken til pandemien kan ha rot i nedbyggingen av urørt natur. Over hele verden stjeler vi plassen til dyrene, bringer dem ut av sine naturlige habitater – kun for at vi skal bygge ut byene, tjene enda flere millioner på industri og handel. «Kontakten mellom dyr og mennesker blir tettere, ergo overføres virus og bakterier også lettere», skriver Holm.

Bare det siste året har det vært flere eksempler på at naturen er i opprør. Her hjemme opplever vi at ville dyr kommer tettere husveggen enn før, og hetebølgen sørpå i fjor sommer – som førte til krise for flere bønder – er vel noe alle har friskt i minne. De store brannene som herjet i Australia og i Sibir er flere tragiske eksempler.

I dag er det flest registrerte tilfeller av korona-smitte i vestlige land. Er det bare meg, eller virker naturen sint på oss? Når både snøstorm og pandemi herjer utenfor vinduet mitt, er det vanskelig å la være å tro annet.

Kanskje er det på tide at vi igjen lytter til det naturen forsøker å fortelle oss. Vi er tross alt fremdeles en del av den, selv om vi tror vi er blitt noe større.