VELMENT:

Mange kunstnere er avhengig av hvert eneste oppdrag for å overleve

Vi er inne i ei vanskelig tid. Ikke bare vi i Nord-Troms, men i hele verden. I Norge lider vi allerede av den største arbeidsledigheten på nesten 100 år, og jeg tror mange bransjer vil være totalt forandret når vi er ute av denne krisen.
AGNETE BÅTNES BRAATEN
  • Alder: 27
  • Bosted: Storslett, Nordreisa
  • Yrke: Musiker, driftstekniker
  • Skriver helst om: Kultur, lokalsamfunn
leserbrev

For store deler av Norge ble det bom stopp på kun få dager, også for oss utøvende kunstnere. På et øyeblikk var store deler av inntekstgrunnlaget borte. Vi lever til vanlig av å samle folk på ett sted og dele kunsten vår, noe som plutselig ble betegnet som farlig, og ikke minst ulovlig. De drastiske, men nødvendige, tiltakene regjeringen har gjort får alvorlige konsekvenser for en sårbar yrkesgruppe. Mange kunstnere har små bedrifter og er avhengig av hvert eneste oppdrag for å overleve, for det er på liveopptredener store deler av inntektene kommer fra. Framtiden kan heller ikke planlegges og bookes, for ingen vet hvor lenge denne krisen vil pågå.

Det kom raskt en gruppe på FaceBook kalt «DigitalScenen», hvor artister og band kunne legge ut linker til sine nytenkende digitale konserter. Seerne får gjerne muligheten til å vippse noen kroner til de aktuelle artistene, hvis de ønsker. Noen musikere kan på denne måten overleve en stund på givergleden til sine lyttere. Problemet med digitale konserter er at de kun har slagkraft én gang, siden det gjerne er den samme målgruppen man treffer hver gang. Dermed skal inntektene for den ene konserten vare helt fram til pandemien er over. Det positive er at man kan være kreativ og finne nye måter å selge inn musikken sin på, til et nytt publikum. Noe som kanskje virker som en litt mager trøst når man mangler til salt i grøten.

Dugnaden vi alle er en del av nå er livsviktig. Vi står sammen, på avstand, for hverandre. Vi holder oss hjemme, og vi er ikke i kontakt med flere enn strengt nødvendig. Jeg håper denne dugnadsånden vil bestå i etterkant av pandemien, når vi skal komme oss i gang igjen. Når behovet for vekst og utvikling melder seg. Når vi må bygge opp igjen hele bransjer hvor mange har eller vil lide av konkurs og enorme inntektstap. Dette krever en innsats fra alle, en ny dugnad.

Da skal vi gjenoppbygge vårt samfunn, våre lommebøker og flere bransjer.