Debattinnlegg:

Er det noen som tror skatter og avgifter blir lavere med de rød/grønne?

Sluttsummen av rød-grønt samarbeid kjenner ingen. Men alle piler peker i samme retning når det gjelder skatte- og avgiftsnivå.

  Foto: Høyre og Berit Roald/NTB

leserbrev

Er det noen som tror skatter og avgifter blir lavere med SV? Partiet som rutinemessig foreslår om lag 20 milliarder i økte skatter og avgifter for hvert eneste statsbudsjett. Gi dem fire år og se hva som skjer. Tror noen det blir lavere Co2-avgift med SV?

Er det noen som tror skatter og avgifter blir lavere med Ap? Partiet som sist lovet å heve skatter og avgifter med 15 milliarder og nå lover å gjøre det, men denne gangen ikke helt vil si hvor mye. Tror noen det blir lavere Co2-avgift med Ap?

Er det noen som tror det blir lavere Co2 avgift med MDG?

Er det noen som tror der blir lavere skatter og avgifter med Rødt, som mener privat eiendomsrett ikke er bra?

Er det noen som tror at der blir lavere skatter og avgifter når SP skal samarbeide med to eller flere av disse, og når de selv i hvert eneste budsjett foreslår å heve skattenivået? De sier de vil senke avgiftene, men hever alltid skattene litt mer enn de senker avgiftene.

Det er sluttsummen som teller, som en dagligvarekjede påpeker.

I en rekke temmelig like innlegg i aviser kysten rundt, gir Sp inntrykk av at de skal kjempe mot skatte- og avgiftsøkninger i fiskeriene. Dette står ikke til troende. Sp og deres mulige samarbeidspartnere har gjort det til sport å foreslå skatteøkninger hvert eneste år.

Det er en egen Orwelsk logisk brist i forsøket på å fremstille det som om en stemme til Sp vil gi lavere Co2-avgift når de etter valget skal samarbeide med Ap, SV og kanskje er avhengig av støtte fra MDG. Det blir som Peer Gynt; «tenke det, ønske det, ville det med, men gjøre det!» Nei, det tror jeg ikke.

Sluttsummen av rød-grønt samarbeid kjenner ingen. Men alle piler peker i samme retning når det gjelder skatte- og avgiftsnivå. Det gjøres stadige forsøk på å fremstille det som at økningene ikke vil ramme «vanlige folk». Men det vil de. I alle fall i fiskeriene. Økte skatter på norsk eierskap rammer de som eier båt og har kvote. Akkurat det er alle på rød/grønn side enige om; det skal bli dyrere å være norsk næringsdrivende og jobbskaper.