Giftstoff funnet i matemballasje

Oslo (NTB): Forbrukerrådet er bekymret over at det er funnet en miljøgift i matemballasje, og krever forbud mot giftstoffet.
innenriks

Funnet av stoffet PFOA (perfluoroktansyre) i matemballasje ble gjort av Forbrukerinspektørene i NRK. 30 forskjellige varianter av matemballasje ble testet. Ti av dem inneholder fluorerte stoffer, fire inneholdt miljøgiften PFOA.

Stoffet er forbudt i klær og andre forbruksvarer, fordi det kan skade forplantningsevnen og være kreftfremkallende, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Når stoffet er så skadelig at det forbys i klær, skal det selvfølgelig også forbys i matemballasje. Dessverre er kjemikalieregelverket altfor svakt og gir forbrukerne for dårlig beskyttelse. Vi etterlyser en sterkere innsats fra norske myndigheter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet etterlyser en handlingsplan for en giftfri hverdag for å beskytte forbrukerne og spesielt barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i matemballasje og andre forbrukerprodukter.

– Giftstoffer i forbrukerprodukter er et økende problem. Det er på høy tid at norske myndigheter setter hverdagskjemikaliene høyere på dagsorden, sier forbrukerdirektøren.