Kvinner marsjerer mot Trump over hele verden

Folk over hele verden deltok søndag i marsjer mot USAs president Donald Trump og for kvinners rettigheter.

Hundrevis av kvinner og menn marsjerte fra Youngstorget til Stortinget i Oslo for å markere sin avstand mot seksuell trakassering. Marsjen, som er en del av #Metoo-kampanjen holdes i flere byer i verden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

utenriks

Fra Sydney og London til Stockholm og Oslo strømmet tusener av kvinner og mange menn ut i gatene for å protestere mot Trumps første år i Det hvite hus og for kvinners rettigheter.

I januar i fjor deltok minst 4 millioner mennesker i kvinnemarsjene bare i USA. Rundt en halv million marsjerte gjennom Washington dagen etter innsettelsen av Trump som president.

I Berlin hadde søndagens kvinnemarsj sitt utgangspunkt ved Brandenburger Tor. Arrangør var Democrats Abroad i Tyskland, og det var transparenter som blant annet krevde at Trump blir stilt for riksrett.

I London trosset mange demonstranter snø og slaps for å ta del i en marsj som startet ved statsministerboligen i Downing Street.

Slagord for marsjen var «Time's Up», navnet på bevegelsen som er oppstått blant Hollywood-stjerner i USA etter en rekke overgrep som amerikanske kjendiser har stått bak mot kvinner.

Marsjene søndag fant sted dagen etter store demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer, blant dem Boston, Los Angeles, New York, Washington og Denver.

Marsjen i fjor var den største demonstrasjonen som noensinne er registrert i USA, ifølge forskere fra universiteter i Connecticut og Colorado.

Demonstrantene protesterte da mot rasismen, homofobien, kvinnefiendtligheten og den religiøse intoleransen som preget Trumps valgkamp. I år er demonstrasjonene oppdatert med metoo.-bevegelsen mot seksuelle overgrep og trakassering.

(©NTB)