Lørdag ettermiddag ble Fv866 stengt ved Jøvarden på Hamneidet i Nordreisa kommune etter at et skred hadde gått over veien. To biler kjørte inn i skredet, men ingen ble skadet.

Med det var Skjervøy avskåret fra omverden veimessig, og eneste måte å komme til og fra øykommunen var sjøveien.

Beredskapsrute

Søndag ettermiddag satte Skjervøy kommune opp beredskapsrute fra Skjervøy til Sørkjosen. Det viste seg å være svært nødvendig.

Til sammen reiste rundt 90 personer mellom stedene på de to turene ”Kvænangen” gjorde.

Kaptein Fred Isaksen sier det er godt å kunne bistå.

– Vi er jo en samfunnsbåt, så dette er jo helt i tråd med oppgaven. Og når dette kunne skje utenom andre ruter, var det jo helt flott.

Båten har kapasitet til 50 passasjerer, og da den kom til Sørkjosen første gang, like før klokken 19.00, søndag kveld, sto nær 70 personer og ventet. Tillegg kom det flere til.

– Jeg kom kjørende fra Tromsø etter å ha vært på håndballturnering, fortalte Lars Tyldum.

– De fleste satte bilene igjen i Tromsø og kommer hjem med hurtigruta, men jeg kjørte. Det er jo kortere å dra til Sørkjosen og hente bilen.

Til - ikke fra

Magnar Solbakken hadde vært på besøk hos broren i Oksfjord. Nå kom han og barna, Julie (1,5) og Daniel (7), hjem til skole og barnehage.

– Det som er litt ironisk er at jeg nå reiser motsatt av jobben. Mandag skal jeg være på Storslett på jobb, men det får bli hjemmekontor, smilte Solbakken, som er kirkeverge i Nordreisa.

At veien var stengt, synes Solbakken var helt på sin plass.

– Jeg stiller ikke spørsmål ved vegmyndighetenes kompetanse. Jøvarden er et rasutsatt område, og går det ras der så er det naturligvis helt rett å stenge veien.

En vekker

Solbakken synes samtidig opplevelsen er en vekker.

– Ja, dette er jo slik folket på naboøya vår, Arnøy, opplever stadig vekk. De har stengte veier flere ganger i løpet av vinteren, og må reise med beredskapsrute titt og ofte. At vi får ett par slike døgn, er en påminnelse om hvor vi bor, sier Solbakken.

Nathalie Strand og Sjalg Haugsnes skulle egentlig bare en liten tur til Storslett for å se på snøskuter. Tannlege-paret fra Skjervøy tok imidlertid ingen sjanser.

– Vi lot barnet vårt være hos besteforeldrene mens vi dro, sier Sjalg.

Da veien ble stengt, tok paret inn på hotell i Sørkjosen.

– Det er jo lenge siden det har vært skred der, men sånt skjer jo. Da er det bare å vente, sier paret.