Det var Storfjord som henvendte seg til Balsfjord for en mulig kommunesammenslåing. I kommunestyret i Balsfjord onsdag kom avslaget fra nabokommunen. Det tar Storfjord-ordføreren med fatning.

- Det er en nyhet vi tar til etterretning. Det er helt og holdent opp til kommunestyret i Balsfjord å ta den beslutningen. For oss var det viktig å få en avklaring, sier Jentoft.

Kompliserer litt, men...

Det betyr at Storfjord står igjen med et Stor-Tromsø-alternativ og et Stor-Lyngen-alternativ.

- Det stemmer. At vi fikk et nei fra Balsfjord har betydning for resten av forhandlingene. Nå blir det forhåpentligvis et resultat i de andre forhandlingene, som så skal ut på folkehøring før kommunestyret gjøre et vedtak, sier Jentoft.

At Storfjord får Balsfjord mellom seg og en eventuell samarbeidspartner i Tromsø, kompliserer bildet litt, medgir ordføreren.

- Det er en kompliserende faktor at veien til Tromsø går gjennom Balsfjord kommune. Infrastrukturmessig blir det litt utfordrende. Men når det er sagt, så er det den veien vi uansett må kjøre for å komme til Tromsø. Vi har tross alt felles geografisk grense med Tromsø, selv om vi ikke vil henge sammen når det gjelder infrastruktur, sier Jentoft.

Holder løftet

Ordfører Gunda Johansen (Ap) slår fast at nå blir Balsfjord å fortsette som egen kommune.

- Ja. Arbeiderpartiet gikk til valg på at vi ønsket å bestå som egen kommune. Så det er på en måte det vi gjennomfører nå. Vi har hatt gode samtaler med Storfjord, men vi klarte ikke å se at vi hadde noen fordeler av å slå oss sammen, sier Johansen.

DEBATT: - Du må ikke sove!

Hun viser til at en ny kommune Storfjord/Balsfjord ville bli dobbelt så stor i areal, mens folketallet ikke øker tilsvarende.

- Begge kommunene er opptatt av at tjenestetilbudet skal være der folk bor. Det betyr at strukturene må opprettholdes når det gjelder skoler, barnehager, hjemmehjelpsstjenester og så videre. Da ser vi ikke helt rasjonaliseringsgevinsten i å slå oss sammen med Storfjord, sier Johansen.

Bruker ressurser

Hun legger ikke skjul på at det sliter på ressursene til kommunen å utrede opptil flere ulike alternativer for sammenslåing.

- Vi ønsker ikke å bruke ressursene våre - og nabokommunenes ressurser også - når vi ser at det kanskje ikke fører noen vei. Da er det bedre å si ifra tidlig, sier Johansen.

Gunda Johansen (Ap), ordfører i Balsfjord Foto: Jan Arild Hansen