SKAL DU LEIE BIL?

Dette må du passe på

Det er flere ting en bør huske på før en leier bil.

LEIEBIL – Hos store og kjente leiebilselskaper er sannsynligheten mindre for å bli lurt, rett og slett. Du får gjerne en standard kontrakt og grei rådgiving, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.   Foto: Pressefoto

nyheter

Det er ofte mange små og store feller å gå i når en leier bil i utlandet.

– Det er altfor ofte det som står med liten skrift som avgjør hvor stor sluttsummen blir, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Ytre-Hauge bruker alltid en kjent leiebilaktør når han selv har behov for leiebil.

– Hos store og kjente leiebilselskaper er sannsynligheten mindre for å bli lurt, rett og slett. Du får gjerne en standard kontrakt og grei rådgiving, sier Ytre-Hauge.

Han anbefaler likevel at du leser leiebil-avtalen grundig.

Lurt over skranken?

En bør finne ut på forhånd hva en skal gjøre dersom bilen får motorstopp, og hvilke ordninger en trenger – eller ikke trenger.

– Les gjerne litt om forsikringsdekningene de tilbyr på forhånd, og tenk igjennom hva du trenger. Ikke la deg lokke til dyre ordninger over skranken, selv om du er stresset og det ofte er lang kø når du skal hente ut bilen, sier Ytre-Hauge.

– Se over kontrakten og sjekk at forsikring er i orden. Spør også hva du skal gjøre om uhellet er ute, eller om du får motorstopp. Hvem skal du ringe for å få hjelp?

Husk ansvarsforsikring

Ansvarsdekning på reiseforsikringa dekker ikke eventuelle skader en påfører personer eller gjenstander med motorkjøretøy.

– Er du uheldig i trafikken kan det få alvorlige konsekvenser økonomisk, og det er svært viktig å tegne egen ansvarsforsikring om du leier kjøretøy i utlandet. Her hjemme er det obligatorisk, sier fagsjefen.

Dersom rus er en medvirkende årsak til at du forårsaker skade eller blir utsatt for en ulykke, så dekker forsikringen neppe utgifter eller erstatningskrav.

- Men det som kan være nyttig å sjekke, er om du har reiseforsikring som dekker egenandel på leiebil ved skade. Da slipper du dyr egenandel, eller å kjøpe deg fri fra det når du leier bil, sier han.

Kaskoforsikring som dekker tyveri, brann og skader kan også være nødvendig å ha.

– Ta med deg alt av verdisaker når du forlater bilen. Du skal ikke lenger enn til Gøteborg før proffe tyver er kjent for å tømme bilen på under ett minutt.

Sjekk kilometerstand

- Sjekk også hva den endelige prisen på leien er. Lav døgnleie kan fort bli en høy totalregning hvis kilometerkostnaden er høy, sier Ytre-Hauge.

Det kan også smart å få med på kontrakten hva som er øvre grense for belastning av kredittkortet ditt, slik at du ikke risikerer å få ukjente trekk etter hjemreise.

– Sjekk også at kilometerstand på bilen stemmer med det som står i kontrakten, slik at du ikke blir belastet med for mange kjørte kilometer, sier fagsjefen i Frende.

Når du overtar bilen er det tid for en nøye gjennomgang for å se etter gamle skader.

– Gå rundt bilen og se godt etter gamle skader, gjerne sammen med en representant for utleier. Noter ned eventuelle skader på bilen på selve kontrakten før du henter ut bilen. Du kan også ta bilder av det du ser av bulker og riper, sier Ytre-Hauge. 

– Det er ikke uvanlig at useriøse leiebilfirma i ettertid krever betalt for reparasjon av skader som allerede var på bilen, så her gjelder det å være våken, advarer han.