Det betyr at Høyre foreslår å fjerne fylkeskommunens mulighet til å velge om man ønsker fritt skolevalg i fylket eller ikke, skriver Unge Høyre i en pressemelding.

– Denne regjeringa har allerede åpnet for fritt skolevalg på tvers av fylkesgrensene. Det naturlige neste steget er selvsagt å innføre det også innad i fylkene. Troms har for eksempel ikke fritt skolevalg i dag, noe som gjør at elevene selv ikke kan bestemme hvor de ønsker å gå på skole. Det er på tide at elevene får mer makt over sin egen skolehverdag. Derfor er fritt skolevalg en god idé, sier Ragnhild Berg Nilsen, sentralstyremeldem Unge Høyre.

– I mange fylker i dag, inkludert Troms, er det sånn at bostedsadressen til eleven bestemmer hvor man skal få gå på skole, og at elevens ønske ikke blir hørt. Det er det på tide å gjøre noe med.

Berg Nilsen tror det mest fornuftige er at elevene selv får bestemme hvor i landet de skal gå på videregående skole.

– Jeg tror at elever vet best selv hvilken skole som passer for dem. For meg er det derfor rart at det skal være politikere i fylkestingsaler som bestemmer dette og ikke ungdommene selv, sier hun.

Mener dagens ordning er urettferdig

Unge Høyre mener dagens ording er urettferdig for kommende videregåendeelever, der det er hver enkelt fylkeskommune som avgjør om det skal være fritt skolevalg.

– Jeg synes at en elev fra Sør-Troms skal kunne velge å gå på skole i Tromsø, eller omvendt, om hun eller han ønsker det. Vi kan ikke ha et system der bostedsadressen blir viktigere enn elevens ønsker og behov. Slik kan vi ikke ha det, sier hun.