I en uttalelse sier Fylkesrådet i Troms at de ikke støtter Kunnskapsdepartementets planer om å legge ned Lånekassens eneste kontor i Nord-Norge. Fylkesrådet vil beholde Tromsø-kontoret og tar avstand fra nedleggelsesplanene.

- Det er bakvendt å fjerne Lånekassen fra landsdelen og fra Tromsø med sterkt voksende studenttall, når det samtidig er nettopp kontorer med digitale tjenester som lettest kan desentraliseres og kommunereformen knapt påbegynt, sier Roar Sollied (V), som er fylkesråd for utdanning.

Ansikt-til-ansikt

I uttalelsen sier fylkesrådet at de forstår at det må gjøres omstruktureringer og at antallet ansatte må ned. Men man mener likevel at det man beholder robuste fagmiljøer selv om kontorene nedbemannes.

"Organisasjonen yter i overveiende grad digitale tjenester, men det er nettopp de vanskeligste sakene som krever ansikt-til-ansikt-møter. Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, er nå landets tredje største i antall studenter. Tromsø har også gjennom Universitet stor tilgang på personell med høy IKT-kompetanse", skriver fylkesrådet i uttalelsen.

Imot intensjonene

Fylkesrådet peker også på at et premiss for at fylker skal bli større regioner, slik man legger opp til i den pågående regionreformen, er at flere statlige arbeidsplasser flyttes ut.

"Før fylkene er kommet ordentlig i gang med regionreformen, faller nettopp de arbeidsplassene som bør være enklest å beholde, nemlig de som gir digitale tjenester. Samtidig registrerer vi at det stadig blir flere ansatte i departementer og direktorater i Oslo, noe som også er helt imot de uttalte intensjonene til nåværende regjering", sier fylkesrådet.