De ønsker å øke kunnskapen om miljøeffekter av havbruk. Derfor skal Forskningsrådet bevilge penger til nye prosjekter som skal studere hvordan organiske utslipp fra anlegg og lakselusmedisin påvirker havmiljøet, samt arter som lever i nærheten av oppdrettsanlegg.

Nødvendig kunnskap

– Mer kunnskap om miljøeffektene av havbruk er helt nødvending for å sikre god forvaltning, som ivaretar både natur og miljø og legger grunnlag for bærekraftig utvikling i havbruks­næringen, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén.

Forskningsrådet bevilger nå penger til to store prosjekter som skal studere to aktuelle problemområder. Bevilgningene er et spleiselag mellom Forskningsrådets programmer MARINFORSK som har ansvar for forskning på marine ressurser og miljø, og HAVBRUK som skal levere kunnskap for bærekraftig vekst i norsk havbruk, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Forventet vekst i Nord-Norge

– Siden mye av veksten i havbruk forventes å skje i Nord-Norge, haster det å få kunnskap om hvordan fiskeoppdrett vil kunne påvirke de unike marine økosystemene i nord, sier Raymond Bannister ved Havforskningsinstituttet.

Banniser skal lede prosjektet SUSTAIN-AQUA som har fått 8,6 millioner kroner. De skal utvikle nye metoder for en langsiktig miljøovervåkning av marine økosystemer som utsettes for organiske utslipp fra havbruk.

Da vil forskerne spesielt se på hvordan bunnlevende organismer i områder med blandede eller harde bunnforhold, reagerer på utslipp av oppdrettsfòr og avføring fra anlegg.

Effekt av lusebehandling

Det er også bevilget 7,6 millioner til et prosjekt som skal sjekke hvordan medikamenter mot lakselus påvirker reker.

– Dypvannsreka spises både av kysttorsk og mennesker og er en nøkkelart i økosystemet. Målet er å skaffe ny kunnskap om hvordan både rekelarver, som representerer plankton, og voksne reker som representerer bunnlevende krepsdyr, kan påvirkes av gjentatt lakselusbehanding med kjemikalier i nærheten av sine leveområder, sier forsker Reneé Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger.

Forskningsrådets direktør Arvid Hallén fotografert sammen med Geir Stene-Larsen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) i 2006. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix