Nord-Norge: Varmen er kommet

De gode temperaturene er her. Meteorologen lover en sommerlig uke kun avbrutt av en mulig skur.

FOTO: MARIT PEDERSEN 

nyheter

– I Øst-Finnmark kan det trekke opp i 30 grader før helgen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Han legger til at varmen vil fortsette i minst en drøy uke med over 20 grader i indre strøk i Finnmark. Men man må også ta imot regnbyger, særlig lørdag blir det lokale byger, kanskje med torden.

Kyststrøkene og fjordstrøkene går klar av bygene. Riktignok kommer det et lite lavtrykk på kysten av Troms og Finnmark søndag eller mandag, men ellers blir det ganske tørt.

– Dette er en betraktelig forbedring sammenlignet med det som har vært tidligere i sommer. Da har det vært pålandsvind med nedbør og skyer, mens nå er det mer kontinental luft som preger værsituasjonen, sier meteorologen.

25 grader

På kysten blir det rundt 17–20 grader, men det kan bli opp til 25 grader et par av dagene neste uke.

– Det er gode temperaturer for Nord-Norge. Nattetemperaturen er også ganske milde, med 10–15 grader. Så det blir sommerlig den kommende uken, varsler Fagerlid.

Nordland nyter også varmen. Det kan dukke opp lokale skurer i løpet av helgen, men ellers blir det veldig fint vær som stort sett er tørt og varmt.

– Jeg tror folk synes det er helt greit med temperaturer i kyststrøkene på 15-20-grader og kanskje 25 grader på mer lune plasser i indre strøk.

Hele landet

Sommerværet preger endelig hele landet.

– Det er flere høytrykk som gir det varme været. Et ligger over Kolahalvøya nord i Russland, et over Storbritannia og et over Østersjø-området. Disse høytrykkene preger værsituasjonen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det som finnes av lavtrykk holder seg vest for Island og i en bane opp til Spitsbergen.

– Det skal litt til for å bryte opp værsituasjonen som nå har vart i mange uker. Høytrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dem som liker tørt og varmt vær, men ikke bra for skogbrannfaren og bøndene, sier han.

Tropisk storm

Meteorologen forklarer at vi er nødt til å få kraftigere vær ute i Atlanterhavet for at høytrykket skal brytes opp. Lavtrykket kommer gjerne som rester av gamle tropiske stormer eller orkaner. Sesongen begynner nå i juli, men er ikke på topp før i august og september.

– Vi må nok vente noen uker før vi får mer vanlig vestavær med lavtrykk. I helgen er det en tropisk storm utenfor østkysten av USA. Den beveger seg inn mot Europa i begynnelsen av neste uke, men stopper opp ved Island.

Skogbrannfare

Trøndelag og Vestlandet får en ganske lik værtype. I indre strøk blir det rundt 25 grader, på kysten der det er mer vind er det ventet rundt 20 grader. Det blir fortsatt varmt og tørt på Sørlandet og Østlandet, også her med mulighet for lokale regnbyger.

Det er tørt og varslet fare for skogbrann både på Vestlandet og i hele Sør-Norge i de strøkene som ikke har fått godt med lokalt regn. Det er fortsatt mulighet for lokale byger, men ifølge Fagerlid vil det trolig ikke hjelpe særlig.

– Det stor fare for at det kommer altfor mye på kort tid og at det renner bort og ikke trekker ned i jordsmonnet.

(©NTB)