Fylkestinget i Troms ble forrige uke innkalt til et ekstraordinært møte angående regionreformen, og hvordan man skal forholde seg til at Finnmark fortsatt nekter å stille med representanter i fellesnemnda.

Gruppeleder for Frps gruppe på fylkestinget, John Karlsen, mener hele møtet var unødvendig i utgangspunktet.

– Det fylkesrådet vil ha oss med på er at det er umulig for Troms å gå videre og gjøre oppgaven i fellesnemnda alene, og heller gi ordre til kommunalministeren om å gjøre jobben for oss. De vil rett og slett kaste inn håndkleet, sier han.

Fremmet motforslag

Karlsen mener man er nødt til å forholde seg til Stortinget, som har fattet to vedtak på sammenslåingen allerede.

Frp fremmet derfor et motforslag til innstillingen, som innebar at man skulle oppfordre Finnmark til å velge representanter, men igangsette arbeidet i fellesnemnda uansett om de gjorde det eller ikke.

Forslaget falt imidlertid med 11 av 37 stemmer, og dermed vil saken bli sendt over til kommunal- og moderningseringsministeren.

Vedtaket:

  1. Troms fylkesting har behandlet sak vedrørende videre prosess med regionreformen.

  2. Fylkestinget i Troms anser det som umulig for medlemmer fra Troms å gjennomføre sitt arbeid i fellesnemnda uten at Finnmark deltar i nemnda.

  3. Fylkestinget ber fylkesrådet om å ta kontakt med kommunal- og moderniseringsministeren med sikte på at departementet tar ansvaret for å gjennomføre oppgaver som det er avgjørende blir gjort før den videre sammenslåingsprosessen: - Utpeke valgstyre - Innkalle fylkestinget høsten 2019 - Nytt organisasjonsnummer - Virksomhetsoverdragelse - overføring av ansatte og eventuelle tilknyttede virksomheter. - Økonomiplan og budsjett første driftsår Dersom det dukker opp andre oppgaver som må løses innen 1.1.2020, må dette avklares med de to fylkeskommunene.

  4. Fylkestinget vil slå fast at en viktig og avgjørende del av regionreformen er å gi nye oppgaver til fylkeskommunene. Troms fylkeskommune har hovedfokus på å få tilført ansvar og oppgaver. Fylkestinget i Troms kan ikke akseptere at en eventuell oppheving av vedtaket om sammenslåing skal påvirke overføring av nye oppgaver til Troms

– Må komme i gang

Frp-politikeren tror ikke hverken ministeren eller Stortinget kommer til å godta dette.

– Vi kan ikke instruere kommunalministeren til å gjøre en jobb, det tror jeg ikke hun vil gå med på. Vi må gjøre jobben selv, og det støtter jeg henne i 100 prosent, sier han.

– Dersom Stortinget opprettholder vedtaket om sammenslåing, og det er ingenting som tyder på noe annet, er vi nødt til å komme i gang med arbeidet i fellesnemnda.

Arbeidet skal være ferdig før 1. januar 2020.

– Tiden er knapp og overmoden allerede, men vi trenger heldigvis ikke finne opp kruttet på nytt. Vi har hørt hva Trøndelag har gjort, og vi vet at flere av sammenslåingsfylkene ikke har kommet så veldig mye lengre. Med konstruktiv og god jobbing klarer vi å få det på plass.

– Er det realistisk at man skal klare å legge alt bak seg og bli ferdig før fristen?

– Motstanden er stor både i Finnmark og i deler av Troms, men om vedtaket opprettholdes har man ikke andre alternativer. Om Finnmark da skal fortsette å demonstrere, så vil det gå direkte utover innbyggerne.

Kommer dårlig ut

Karlsen mener også man vil komme dårlig ut i forhold til de andre regionene om man ikke setter i gang arbeidet snarest.

– Vi kommer til å bli den store taperen. Oppgavefordelinga kommer i midten av oktober og kort tid etter det bør Finnmark også sette seg ned i fellesnemnda, sier han.

– Jeg skjønner at man spiller et høyt spill så lenge det er mulig, men om ingen snur, er det ikke mulig å drive det spillet lengre. Hvis Finnmark fortsatt nekter når oppgavene kommer, er vi nødt å ta ansvar. Ellers går det utover våre egne.