Får verdens nordligste destilleri

AuroraSpirit AS skal i løpet av høsten starte produksjon av sprit i Årøybukt.

AVTALE: Leif Nerhammar fra Destillationstechnik gmbh og Tor Petter W. Christensen fra AuroraSpirit AS (t.h.) har inngått avtale om å kjøp av det som blir verdens nordligste destilleri, plassert i fjæra ved Lyngenfjorden.   Foto: AuroraSpiritAS

 

Her skal AuroraSpirit AS anlegge sitt nye bryggeri

nyheter

- Vi skal produsere gin, vodka, akevitt og whiskey, forteller styreleder for selskapet, Tor Petter Christensen.

- Går alt som vi håper, rekker vi julemarkedet med en helt ny akevitt.

AuroraSpirit AS eier merkevaren "Bivrost", et merke som til nå har bestått av importerte varer som rødvin, hvitvin og whiskey.

- Nå vil vi kjøpe inn råvarer og så drive en produksjon ut fra dette. Alle våre varer vil bære vårt merkevarenavn, "Bivrost". Det kommer til å bli utrolig spennende.

Økologisk

Selskapet har inngått avtale med Årøybukt Eiendom AS, som eier deler av det gamle forsvarsanlegget ved Årøybukt.

- Vi vil leie oss inn der og drive produksjon i tilknytning til en café og e visningslokaler. Meningen er at deler av produksjonen blir en del av et visningsanlegg.

Noe er klart allerede, som selve destilleriet.

- Produksjonsutstyret leveres av Kothe Destillationstechnik i Tyskland, som har noen av de mest energivennlige og økologiske systemene på markedet. De tekniske løsningene blir utviklet i tett samarbeid med Kothe sin agent i Sverige, Leif Nerhammar, forteller Christensen.

Lengst nord

Destilleriet vil bli verdens nordligste. Til nå har et velkjent whiskeymerke på Orkenøyene, Highland Park, hevdet denne tittelen.

- Det blir spennende å se reaksjonene i så måte, smiler styrelederen.

Han betegner også spritproduksjon i Norge som en meget spennende aktivitet.

- Selv om Norge er et land med forbud mot alkholreklame og monopolsalg av slike varer, er det også et land med meget gode forutsetninger fra naturens side. Og så må man heller ikke glemme at det å produsere øl og sprit egentlig er en gammel skikk her i landet. I gamle dager var det sågar pålagt gårdene å produsere ulike drikker.

Rådvarene til produksjonen vil inntil videre bli kjøpt. AuroraSpirit AS har blant annet et samarbeid med Macks Bryggerier om kjøp av mesk til whiskey, blant annet.

Julesprit

Noe er klart, noe er fortsatt under arbeid.

- Vi har bestilt utstyret og vi har avtale med tanke på plass og bygg. Så er det noen juridiske momenter som gjenstår, men ut over det håper vi å være klar med første produksjon allerede til høsten. Da er det altså juleakevitt vi vil ha klar. Whiskey har vi langt bedre tid på.

Tor Petter Christensen mener de også har stor fleksibilitet i anlegget.

- Det gir oss mange muligheter.