Torpedoen gikk videre og senket et av de andre skipene i konvoien. Hadde den truffet annerledes kunne ikke Eriksen feiret 90-årsdag med huset fult av barn og barnebarn i Manndalen i går.

– Det føles bra å fylle 90, det er fint når man enda er oppegående. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle oppleve 90 år, men har litt å slektes på. Faren min ble 92, sier den spreke jubilanten.

Flere episoder

I tre år tjenestegjorde Eriksen på skipet Harald Torsvik, og det ble 23 turer over Atlanteren med forsyninger til de store europeiske byene før krigen endelig tok slutt.

Nærkontakten med torpedoen hendte i Middelhavet, da konvoien hans var på tur til Sicilia med øl og whisky til amerikanske soldater. Det var ikke eneste gang han opplevde fiendtlige ubåter på nært hold.

– I mai 1945 var vi på tur over fra Amerika til England. Vi møtte på tyske ubåter, men de skøyt ikke etter oss. Antakelig viste de at krigen snart var

over, forteller Eriksen.

Vendte hjem

Framfor å fortsette livet til sjøs etter krigen, valgte Eriksen å vende hjem til Manndalen for å være med på å bygge opp familiehjemmet etter tyskernes nedbrenning.

– Kapteinen ville ha meg med videre, og skulle sende meg på sjømannskole. Men jeg måtte hjem å hjelpe til her. Siden har jeg blitt værende, huset jeg bor i bygde jeg selv da jeg var 26-27 år, sier han.

Eriksen har ni barn, og bruker litt tid på å telle før han kommer fram til at han må ha rundt 28 barnebarn. Mange av dem kom langveisfra for å feire jubilanten i går.

– Jeg har noen av døtrene mine boende i nærheten, og har ofte besøk. Stort sett er det rolige dager for meg nå, sier Eriksen.

Gode minner

Eriksen forteller at han har gode minner i fra tiden på sjøen. Han var for ung til å bekymre seg over farene, og kameratskapet var unikt.

– Jeg husker alt fra den tiden veldig godt, det er verre med kortidshukommelsen, sier han.

Han vervet seg til tjeneste sammen med en kompis i fra Storfjord, og samholdet dem i mellom har vært viktig for Eriksen.

– Det er ingen som riktig vet alt jeg har vært igjennom. De eneste som virkelig kan forstå er de andre som var med på båtene. Jeg var ofte på besøk i Storfjord, og en stund etter at kompisen min døde fikk jeg besøk av de tre døtrene hans. Det betydde mye for meg, sier Eriksen.

"Norge takker deg for din innsats i frihetskrigen" står det på utmerkelsen Ingvart viser fram. Foto: Viktor Enoksen