Frp-eren var nemlig booket inn til å delta på seminaret 11. september på Skjervøy i egenskap av å være fiskeriminister. Nå har han gått av og partifellen Harald Tom Nesvik har tatt over skuta.

Det betyr en viss usikkerhet for arrangøren av seminaret.

– Ja, vi har ennå ikke fått avklart om den nye ministeren kommer. Men vi håper på det og har fått signaler om at han skal prøve å stille, sier Silja Karlsen, næringsutvikler i Skjervøy kommune.

Også avdøde Hans Kristian Amundsen var tiltenkt en rolle under seminaret.

– Vi har vært nødt til å dreie fokuset litt etter det som har skjedd. Men jeg syns programmet ser bra ut og jeg tror vi skal klare å bidra til å både øke kunnskapen og kjennskapen til sjømatnæringen, sier Karlsen.

Vekst som tema

Seminaret ble sist arrangert i 2016. Temaet i år er vekst.

– Det er sagt fra nasjonalt hold at sjømatnæringene skal vokse og at veksten skal komme i nord. For en stund siden snakket man om at fem-seks-gangen når det var snakk om økningen i verdiskapningen fram mot 2050. Nå er kanskje det tallet mer usikkert, men veksten vil komme. Så er spørsmålet hvor veksten skal komme, spesielt når man tar miljøaspektet inn i dette, sier Karlsen.

Plastfokus

Line Elvsåshagen, kjent fra NRK-programmet Planet Plast, kommer til Skjervøy for å ha nettopp miljøet i fokus.

Hun skal holde innlegg både på rekrutteringsseminaret med skoleelevene, som blir tidlig på dagen, og på næringslivsdelen senere på dagen.

– Miljøaspektet kommer mer og mer inn. Man har hatt problemer med lus i oppdrettsnæringen, men det begynner man å få en løsning på. Men dette med plast i havet er noe annet, sier Karlsen.

Debatten på kvelden handler også om vekst, ny region, bærekraft og ringvirkninger. Her har man igjen håp om at fiskeriministeren stiller, sammen med lokale oppdrettere, fiskere og politikere.

– Spørsmålet blir blant annet hvordan vi skal vokse og samtidig ha fokus på bærekraft. En annen ting er hva slags ringvirkninger sjømatnæringen skal gi lokalt, sier Karlsen.

VEKSTVILKÅR: Vekst blir tema for Sjømatseminaret, ifølge maritim næringsutvikler Silja Karlsen i Skjervøy kommune. Foto: Torbjørn O. Karlsen