– Akkurat nå er jeg i skogen og plukker søppel, i Blokken i Vesterålen, forteller Amalia Louise Miniggio tirsdag ettermiddag.

I søppelposen har hun isoporbiter, litt pant, noen lyspærer og en caps. Matemballasje finner hun også.

– Det høres kanskje rart ut, men det er fint å være ute å plukke søppel. Jeg får se ganske mye fin natur, sier hun.

– På tide å gjøre noe

Etter to år med studier innen interiørdesign i Bergen, bestemte Kvænangsjenta seg for å gjøre noe helt annet.

Forrige mandag startet hun prosjektet «Amalie plukker opp», hvor hun reiser rundt i Norge for å plukke søppel hver dag fram mot jul.

Miniggio ønsker å skape engasjement og oppmerksomhet rundt plastikkforurensningen i havet og naturen. Det er i utgangspunktet ikke for å lette på sin egen samvittighet som forbruker at hun gjør dette.

– Nei, det er det ikke. Jeg begynte å se søppel overalt hvor jeg dro, både i naturen og i byen, og tenkte at slik skal det ikke være. Også så jeg den hvalen, som var så mye omtalt i media, som hadde magen full av plastposer. Det er utrolig at den emballasjen vi skaper og bruker fører til så mye lidelser for dyr og fisk. Det er på tide at vi gjør noe, poengterer hun.

BUDSKAP: Amalia-Louise med et tydelig budskap under søppelplukking.

– Det er ille

Miniggio har gjort dette på eget initiativ. Hun reiser med kollektivtransport og er ikke sponset av noen.

Underveis besøker hun ulike naturvernarrangement og hjelper til hvis det trengs. Søppelplukkingen bruker hun alt fra én time til sju timer om dagen på.

Prosjektet har vært en øyeåpner for Minnigio.

– Det er først nå jeg ser hvor ille det faktisk er. I bymiljøet finner jeg veldig mange snusbokser, sjokolade –og godteripapir og mye pant. I skogen og ved havet finner jeg mange plastplasker, plastposer, isoporbiter og grønt tau.

Er det noen steder du ikke finner søppel?

– Foreløpig så er det ikke det, nei.

Skaper ringvirkninger

Miniggio mener det burde falle oss like naturlig å plukke opp søppel som det er å plukke opp et bær.

– Hver enkelt person har mer innflytelse enn det man tror. Etter at jeg har begynt å plukke opp søppel fra gata har noen av vennene mine gjort det samme. Forhåpentligvis har det ringvirkninger og flere begynner å plukke opp når de ser noe liggende. Dessuten kaster ikke folk så lett fra seg der det er rent fra før av, sier hun.

Dokumenterer

23-åringen har ingen fastbestemt rute, men dro sist onsdag til Tromsø. Førstkommende søndag planlegger hun å delta i Nordic Ocean Watchs strandryddedag på Kvaløya.

Hun skal også ned til Hoddevika i Nordfjordeid for å delta på samme dag der.

Miniggio tar bilder av alt søplet hun finner, og tenker å samle alt til en video når prosjektet er over.

Hun har også opprettet en egen Instagramprofil og side på Facebook for de som ønsker å følge hennes reise.

SOSIALT: Det kan også være sosialt å plukke søppel. Her på Askøy utenfor Bergen, i lag med en gjeng fra Naturvernforbundet.