Rolf-Magne Hansen kunne onsdag presentere rapporten om forvaltningsrevisjonsprosjektet «økonomisk internkontroll».

Mange av de 80 sidene berører Baalsrud-filmen og sykkelrittet, hvor Lyngen kommune hadde sentrale funksjoner.

Rapporten fra KomRev NORD ble frigitt umiddelbart etter at kontrollutvalget i Lyngen hadde foretatt sin behandling. Ventelig legges siste runde til juni-møtet i kommunestyret.

– Det er ikke vårt mandat å vurdere konsekvenser for enkeltpersoner. Det får eventuelt kommunestyret gjøre. Vi betrakter innholdet i rapporten som alvorlig, sier Hansen.

Kommunens delegasjonsreglementet og etiske retningslinjer ble ikke overholdt, er bare noen av ankepunktene.

Ingen informasjon

Hva betrakter kontrollutvalget som mest kritikkverdig?

– Ordføreren forhandlet i 2016 fram avtaler med «Den 12. mann» og Arctic Race of Norway. Dette skjedde uten at verken kommunestyret eller rådmannen var informert, – med unntak for en kort orientering i formannskapet.

Hansen viser til at Johnsen signerte avtaler uten å ha budsjettdekning. Politikerne var uvitende om hva som foregikk. Han finner det mest graverende at rådmannen ikke orienterte kommunestyrer etter at han ble kjent med opplegget.

– Rådmannen ba ikke om større budsjett eller klargjorde kommunens rolle i prosjektene.

Sterkt kritisk

Kontrollutvalget er også sterkt kritisk til Bernt Olav Johansen som prosjektleder.

– Ordføreren valgte Johansen uten at dette var innenfor hans fullmakt. Johansen leverte varer fra eget foretak under filminnspillingen. Han var leder i Lyngen skytterlag da han inngikk avtale om å leie ut skytterhuset, sier Rolf-Magne Hansen.

Kontrollutvalget rår at kommunestyret fatter vedtak i fire punkter:

1.Kommunestyret viser til oppsummering og konklusjoner samt anbefaling i rapporten.

2. Rådmannen blir bedt om å iverksette tiltak for på følge opp anbefalinger som er gitt. Lyngen bør etablere tilfredsstillende økonomisk internkontroll i tråd med krav og anbefalinger på området.

3. Kommunestyret ber rådmannen gi tilbakemelding til utvalget om hvilke tiltak som kommunen vil iverksette og hvilke vurderinger som gjøres for å imøtekomme anbefalingen i rapporten.  Fristen er satt til 30. september.

4. Kommunen sørget ikke for forsvarlig saksutredning og politisk behandling av deres rolle og forpliktelser i forbindelse med to prosjektene. Kommunen overholdt ikke sitt eget delegasjonsreglement, anskaffelsesreglement, etiske retningslinjer samt anvisnings- og attestasjonsinstruks.