– Vi er pliktig å gi svømmeopplæring til elevene våre, og sånn det står nå, så klarer vi ikke det. Det er fryktelig store perioder av året der hallen er ute av drift, og vi bruker masse penger på å reparere gammelt skrot. Enkelt og greit. Det er helt håpløst.

Det sa Tom Vegar Kiil (SV) i torsdagens kommunestyremøte i Nordreisa.

Bakgrunnen er at nødvendige oppgraderinger i den beryktede svømmehallen på Storslett vil koste langt mer enn først antatt.

Stor reparasjon

Det var allerede satt av 350.000 kroner til sikring av himling og lyskasser i svømmehallen. Fordi bygget er 50 år gammelt i år, ble det imidlertid anbefalt å gå for en annen løsning: Nemlig å ta ned himlingen, og montere nye lys og lyddempende plater. Dette arbeidet, samt det elektriske arbeidet, er beregnet til å koste totalt 1,5 million kroner.

Dette vil være den hittil største reparasjonen gjort de siste årene. «Om det vil oppstå nye behov senere kan vi ikke garantere, men for å kunne åpne svømmehallen i vinter, må dette tiltaket gjøres», skriver kommunedirektøren i sin vurdering i saksfremlegget.

Det var fortvilte politikere i begge leirer som torsdag måtte konstatere at de må bruke enda mer penger på et bygg de kanskje aller helst vil jevne med jorda.

Siv Elin Hansen (SV) bemerket at man nå skal bruke millionbeløp på å pusse opp en svømmehall som har vært utskiftingsklar i over 20 år.

– Er det meninga at vi skal holde på med dette i all overskuelig framtid, spurte hun, og foreslo samtidig at man la inn investeringsmidler til ny svømmehall i budsjett- og investeringsplan som skal opp i kommunestyrets desember-møte.

Åtte stemte for – og åtte stemte imot, men forslaget falt med ordførerens dobbeltstemme.

– Må prioritere

Hansen kaller det en bevisst politisk prioritering – og presiserte at SV er villige til å prioritere å bygge nytt, og gi et tydelig signal til velgerne om at dette er noe de synes er viktig – også fordi ungdomsrådet og barna og unges kommunestyre har gitt klar beskjed.

Ordfører Hilde Nyvoll påpekte at det ikke handler om at man er imot svømmebasseng – og at alle i salen nok skulle ønske man kunne bygge nytt med det samme.

– Men vi er et ansvarlig kommunestyre, og må prioritere hva vi skal legge pengene våre i først.

Hun trakk frem at man har bygd ny barnehage, har gått i gang med å bygge ny 1-7-skole på Moan – og at man vet at nye Sonjatun vil bli et stort og kostbart prosjekt.

– Og det vil hvert fall jeg at vi skal bygge først, før vi bygger nytt svømmebasseng.

Også kommunedirektør Jan Hugo Sørensen var på talerstolen og listet opp tidligere og fremtidige investeringer, som i tillegg til de nevnte, inkluderer den nye gravlunden, og nye omsorgsboliger.

– Jeg tror ikke vi makter å ta noen av dem samtidig. Vi må ta ett og ett, og vi foreslår derfor at vi nå bruker penger på å ha en svømmehall som er åpen. Før eller senere må vi bygge ny, men denne investeringa vil være et kjempeløft.

Skal snakke med nabokommunene

Innstillingen om å omdisponere like over millionen fra ombygging av barnevernets lokaler til utbedring av svømmehallen ble enstemmig vedtatt.

Det ble også Tom Vegar Kiils forslag om å se på muligheter for å leie fasiliteter i en av nabokommunene for å sikre svømmeopplæring til elevene.

Olaug Bergsets (Sp) forslag om å ta kontakt med nabokommunene for å se på mulighetene for et forstudie til en fremtidig felles svømmehall ble også enstemmig vedtatt.