Som daglig leder i Lyngen Experience AS måtte hun først skifte bankforbindelse for å kunne ta opp et byggelån, som selskapet var helt avhengig av.

Neste utfordring var å innfri kravene til tilfredsstillende vannkapasitet til sprinkelanlegget. Løsningen koster rundt en halv million kroner pluss merverdiavgift.

– Jeg er uforskyldt havnet i problemene med ”brannvann”. Vi kan likevel følge tidsskjema ved at vi 1. januar 2018 ønsker våre første gjester velkommen. Så får vi etterpå bli enige om hvem som tar regninga, forteller Reidun Nilsen.

Hun vedgår at både bank og vann har vært store belastninger, som hun gjerne skulle vært foruten.

Lurt av banken

En 490 kvadratmeter stor lodge til 16 millioner kroner bygges nesten i fjæra ved Lyngstuvas kunstgressbane i Nord-Lenangen.

Minihotellet har 22 sengeplasser fordelt på ni rom. Anlegget inneholder avdeling for spa, badstu, storkjøkken, restaurant og konferansesal.

Reidun Nilsen føler seg lurt av Sparebank 1 Nord-Norge etter at banken trakk seg ut.

– Kontakten ble opprettet på vårparten. Sparebanken forsikret muntlig at de ville være med. Jeg ønsker å bruke lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Jeg fikk i slutten av august avslag på byggelån på fem millioner. Begrunnelsen var at banken ikke hadde tro på prosjektert, sier Nilsen.

Lyngen Experience stod uten bankforbindelse. Avtaler var inngått med flere leverandører. Fakturaer forfalt til betaling.

God dialog

DNB i Tromsø ble redningen. Hun fikk i midten av oktober byggelån og forsikringer om et langsiktig lån innvilges når anlegget kommer i drift.

– Jeg hadde god dialog med leverandører, som vi skyldte penger. Både jeg og to andre aksjonærer måtte bruke private midler for å betale noen regninger. Situasjonen skapte mange bekymringer både med tanke på økonomi og sjansene for å realisere lodgen.

Reidun Nilsen nøler ikke med å betegne situasjonen som kritisk.

SPA: Reidar Nilsen viser hvor spa-avdelingen er plassert.

Nærmest parallelt med trøbbel med banken, skapte tilgang til nok vann til sprinkelanlegget betydelig hodebry.

Lyngen kommune informerte Sweco om trykk– og vannkapasitet som tilfredsstiller kravene. Rådgiverne gjorde deretter sine beregninger.

– Det viser seg at det likevel ikke er mulig på hente ut nok vann fra den kommunale vannledningen, sier Nilsen.

Hun karakteriserer situasjonen som veldig kjedelig.

– Jeg mener bestemt at dette i utgangspunktet ikke er mitt ansvar. Vi har benyttet innkjøpt kompetanse for å kvalitetssikre tallene. Vi har ingen ønsker om å havne i klammeri med Lyngen kommune.

Løsningen blir å grave ned en stor vanntank og montere vannpumpe. Utgiftene beløper seg til rundt 500.0000 kroner, eksklusiv merverdiavgift.

Gladmelding

– Jeg er skuffert over at Sweco ikke påtar seg noe som helst ansvar for at jeg er havnet i en helt håpløs situasjon. Konsulentene skylder på kommunen. Jeg har ikke annet valg enn å installere en tilfredsstillende ordning for vann til sprinkelanlegget. Så får vi senere ta en runde på fordeling av utgiftene. Jeg frykter imidlertid at jeg kan bli sittende med svarteper.

Nilsen måtte unngå en sitasjon hvor lodgen ikke ble godkjent for drift til avtalt tid.

– Jeg fikk nylig gladmelding fra brannsjefen i Lyngen. Han gir midlertidig brukstillatelse i påvente av at sprinkelanlegget er plass. Nok en gang blir jeg møtt med stor velvilje på rådhuset, forteller daglig leder Reidun Nilsen i Lyngen Experience AS.

Bookingen er kommet godt i gang. Hun har gode signaler om det kommer flere bestillinger fram mot årsskiftet og ikke minst i 2018.

SNN: Bekrefter samtaler

Banksjef Hege Olaussen i Sparebank 1 Nord-Norge bekrefter at de har vært i samtaler med Lyngen Experience om et prosjekt.

– Slik vi forstår det, har selskapet valgt å benytte sin eksisterende bankforbindelse. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Olaussen.

Sektorsjef Kåre Fjellstad i Lyngen kommune drøftet i siste møte i formannskapet søknaden fra Lyngen Experience om å dekke ekstra kostnader knyttet til vann til sprinkelanlegget.

– Politikerne konkluderte med at Sweco har ansvaret. Kommunen kan ikke lastes.

Fjellstad sier kommunen ga relevante opplysninger til Sweco.

– Jeg vil ikke kommentere den jobben Sweco utførte, sier sektorsjef Kåre Fjellstad.

Framtid i Nord fikk mandag ikke innhentet kommentar fra Sweco.