Unntaket er Troms og Finnmark der stigningen i snøgrensen ventes å være fortsatt mindre enn 200 meter, skriver NVE i en pressemelding. Funnene blir presentert i den nye rapporten “Simulations of snow depth in Norway in a projected future climate (2071-2100)".

- Snø er en naturlig del av livet her i landet, og mange av oss setter pris på å oppsøke snø når vi har ferie og fri. I rapporten har vi derfor tatt for oss juleferien, vinterferien, påske og 17. mai, og sett på hvilke snødybder vi kan forvente oss rundt disse datoene, og hvor langt til fjells vi må dra for å få snø under skiene i perioden 2071-2100. Dette har selvsagt store variasjoner alt etter hvor vi er i landet, så vi har sett på hvert enkelt fylke for seg, forklarer snøforsker Tuomo Saloranta.

Store variasjoner

Det er store variasjoner ettersom hvor en er i landet, men dersom utslippene av klimagasser fortsetter i et såkalt middels utslippscenario, må vi vente oss mindre snø i 2071-2100 enn i 1971-2000.

- Det vil fortsatt være en god del variasjon i snøforholdene fra år til år, men resultatene forteller at det gjennomsnittlig vil være mindre snø i fremtiden, sier Saloranta.