NAV Kontroll, Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Kemneren i Troms og Statens veivesen har samarbeidet samme med lokale skatteoppkreverne om å kontrollere bedrifter i Troms. Målene var blant annet å avdekke forhold som svart arbeid, brudd på HMS-regelverket og trygdesvindel. Byggebransjen, bilverksteder, restaurantvirksomheter og bilpleie-bedrifter ble kontrollert. Det kommer fram i en pressemelding fra Skatt Nord.

Ulovlig bilverksted

Skatteetaten og Statens vegvesen avdekket at et verksted drev uten godkjenning. Vedkommende var heller ikke registrert i medverdiavgiftregisteret og tilsto svart arbeid på stedet. Forholdet blir anmeldt.

Skatteetaten sjekket også ti virksomheter som selv hevdet å ikke ha omsetning, men da kontrollørene kom på besøk var det drift på samtlige forretningsadresser, og Skatteetaten vil følge disse opp videre.

Skatteetaten fant også flere bedrifter som fakturerte med moms, men som ikke har innrapportert dette og heller ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

- Vi ser alvorlig på at enkelte aktører velger å unndra skatter og avgifter. Dette bidrar til å undergrave velferdsmodellen, og fører også til at næringslivet ikke konkurrerer på like konkurransevilkår, sier Anne Berit Figenschau, avdelingsdirektør i Skatt nord, i pressemeldingen.

Svart arbeid

På forskjellige byggeplasser møtte Skatteetaten tjue arbeidere som hevdet de mottok lønn uten at det er registrert. Der mistenkes det derfor svart avlønning og Skatteeten vil gjøre videre undersøkelser. I tillegg traff de åtte utenlandske arbeidere som ikke har vært til identitetskontroll hos myndighetene, noe som vil si at de ikke har myndighet til å opprette norsk bankkonto eller har skattekort.

Totalt ble 1,5 millioner kroner innkrevd hos næringsdrivende som hadde forfalte skatte- og avgiftskrav, av lokale skatteoppkrevere, Kemneren i Tromsø og Skatteetaten.

Ved 17 kontrollerte bedrifter stanset Arbeidstilsynet arbeid som medførte fare for liv og helse. Blant annet ved en byggeplass der trappenedganger ikke var sikret, løfteanordninger på bilverksteder uten godkjenning eller vedlikehold, samt stillas uten rekkverk.

Stanset farlig arbeid

Arbeidstilsynet stanset ved 17 av kontrollene arbeid som medførte overhengende fare for liv og helse. Herunder arbeid på en byggeplass der trappenedganger ikke var sikret, stillas var uten rekkverk og løfteanordninger på bilverksteder som ikke har nødvendig godkjenning eller vedlikehold.

Arbeidere uten påkrevd HMS-kort ble avdekket hos 13 virksomheter. Arbeidstilsynet inndro også utgåtte HMS-kort og kort fra avviklede virksomheter flere steder. Det er fortsatt utfordringer med manglende arbeidskontrakter i enkelte bransjer, og brudd på arbeidstidsbestemmelsene, opplyser Skatt Nord i pressemeldingen.

- Arbeidstilsynet anser samordnede kontroller som virkningsfulle, da vi samlet har bedre virkemidler for informasjonsinnhenting og tiltak. Vi konstaterer at virksomheter som bryter andre etaters regelverk ofte ikke har tilstrekkelig sikre arbeidsforhold for de ansatte, sier tilsynsleder John Arve Skarstad i Arbeidstilsynet.

I tillegg har NAV Kontroll fire saker som skal undersøkes for mulig trygdesvindel.

- Vi kan ikke utelukke at det kan komme flere saker som følge av analysene i etterkant av kontrollene, sier avdelingsdirektør for NAV Kontroll nord, Jannike Syse.