– Regnskapet fra 2016 gikk i null, erklærer ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Også 1. tertialrapport for 2017 viser et regnskap som mest sannsynlig i alle fall går i balanse.

Kun små justeringer

– Vi har hatt fokus på økonomi og økonomistyring. Dette har gitt noen resultater men vi er ikke i mål. De fleste andre kommuner kommer ut i betydelig pluss. Vårt mål er å gå med fire millioner kroner i overskudd. Hittil i år har vi greid å holde budsjettet på mange områder, sier han.

I slutten av juni ble 1.tertialrapport gått gjennom og vedtatt i kommunestyret. Det ble kun gjort små justeringer i årets budsjett.

Mevik forklarer at kommunen på grunn av det nye inntektssystemet fikk større statlige overføringer for i år.

– Det har gjort økonomien vår romsligere. Det er ikke nødvendigvis fordi vi har gjort så store endringer og kutt, sier han.

Ikke gjennomførbart

Det hersket store uenigheter blant politikerne i Kvænangen da budsjettet for 2017 ble vedtatt i desember i fjor. Dette etter at Høyre som egentlig samarbeidet med Ap, støttet opposisjonens forslag til budsjett.

Arbeiderpartiets kommunestyregruppe mente budsjettet inneholdt null utvikling for kommunen.

– Nå viser det seg at endel av kuttene som står i budsjettet rett og slett ikke er mulig å gjennomføre. Kroneksempelet her er kutt i sykepleierturnusen. Ap har hele tiden sagt at politikere ikke har forutsetninger til på detaljnivå, bestemme hvor det skal kuttes. Det fikk vi rett i, sier han.

For lite folk

Ifølge Mevik avventet man med ansettelser til den nye, billigere sykepleierturnusen skulle være på plass.

– Det viser seg da at administrasjonen har satt opp forslag til turnus som blir underkjent som ulovlig. Den inneholdt for mange vakante stillinger, det var ikke folk nok, sier han.

Mevik mener det bør være opp til fagfolka selv å bestemme hvor kuttene skal tas.

– Vi brukte et halvt år med tid og ressurser på dette. Det skapte frustrasjon blant de ansatte, sier han.

Ansettelsesstoppen på Gargo ble opphevet av formannskapet 28.juni i år og man har nå gått igang med å ansette i de vakante stillingene.

– Mangler vilje

Jan Helge Jensen fra opposisjonen (Sp) forsvarer årets budsjett. Han mener imidlertid det mangler gjennomføringsvilje hos Arbeiderpartiet.

– Hvorfor kommer ikke ting på plass før et halvt år etterpå? Saken om turnusen har vært fram og tilbake i flere formannskapsmøter, og det er først nylig vi har fått vite at kuttet ikke er gjennomførbart. Her burde posisjonen tatt grep mye tidligere. Dessverre opplever jeg det slik at Ap ikke har trykk på de sakene der de er i opposisjon. Vi får stadig saker tilbake som de ønsker omkamper på, ikke bare denne, sier han.

Jensen er enig med Mevik i at politikere kanskje ikke bør detaljstyre absolutt alt.

– Kanskje man bør holde fingrene av fatet, blant annet innen pleie og ved å skulle kutte pedagogiske ressurser i skole, sier han.