Øystein Fredriksen; sang/gitar/trekkspill, Kristin Mellem; sang/fiolin, Nikolai Äystö Lindholm; sang/klartinett/perkusjon og Peter Vang; orgel, holdt onsdag kveld konsert i Kiilgården. Konserten er en del av den kvenske kulturfestivalen, Paaskiviiko.

Repertoaret besto av sanger på finsk, svensk og norsk. Deriblant to viser med tekst av kvænangsdikteren Liv Saltnes og tonesatt av Øystein Fredriksen. Den ene var kvartettens avslutningsnummer.

– Ja, du kan nok si at sanger på norsk også kan være en del av den kvenske kulturen, sier Øystein Fredriksen etter konserten.

– Kulturen er jo en del av regionen, og for egen del er jeg jo preget av den, siden jeg har vokst opp i og med den.

Les mer: – Færre konflikter omkring kvenkultur

Likevel var det den mer tradisjonelle finske vise- og sangkulturen som ble speilet i konserten. Det var mye melankoli og kjærlighet, framført med sterk inderlighet og følelser.

Man fikk også høre salmer med kvensk tekst, og med melodier som for noen tiår siden ble ansett som så sterke at den norske stat og kirke helst så at de ikke ble brukt.

De vel femti frammøtte lot også til å være svært godt fornøyd med det de så og hørte, og bød musikerne på stående applaus etter endt konsert.

kjøkkensjef: Livet blir alltid bedre med et vaskebrett, spøkte finsksvenske Nikolai Äystö Lindholm. Foto: Kjetil Nielsen Skog