(Se video lengre ned i saken.) Brannmannskapene fra Nordreisa brann- og redning og fra Sørkjosen lufthavn har nå kontroll på brannen ved Gamsomelen. Imidlertid klarer de ikke å slukke brannen, og søndagskveld ble det derfor tatt i bruk helikopter for å forsøke å slukke brannen.

- Det er sterk varmeutvikling, og dårlig tilgang på vann oppe på fyllplassen, sier operasjonsleder for Troms Politidistrikt, Roy Tore Meyer.

- Mannskapene må hele tiden hente vann, og vi får rett og slett ikke pøst på nok vann til å slukke. Bilene går i skytteltrafikk mellom elva og Galsomelen.

Vurderte å ta i bruk helikopter

Derfor vurderer man å øke innsatsen på stedet med flere ressurser.

- Vi må rett og slett se hva vi har tilgjengelig. Vi skal vurdere å sette på med mer kraft allerede i kveld og natt.

Meyer utelukker ikke bruk av helikopter.

- Det kan være en måte å slå ned varmen på. Fly er ikke tilgjengelig, så vidt vi vet, men helikopter kan kanskje gå.

I øyeblikket er det mannskaper fra Sivilforsvaret, Politiet, Nordreisa Brann- og Redning og Sørkjosen Lufthavn, samt ansatte fra Avfallsservice AS, som er på stedet og bistår i slukkearbeidet.

Helikopter på plass

Klokken 23.20 bekrefter operasjonsleder Steinar Gudmundsen at et helikopter har kommet over fra Alta for å delta i slukningsarbeidet.

Helikopteret vil fly så lenge det er behov.

- Det er det vi formoder, ja, sier Gudmunsen.

Kan ta flere dager

Det var klokken 13:30 søndag politiet fikk melding om at området til brannen er omtrent 50 kvadratmeter.

Brannsjef i Nord-Troms brannvesen Nils Arnold Nilsen forklarer at dersom brannen har startet dypt ned i søppelfyllinga, kan det ta tid før den blir slukket.

– Slike brannen kan gå dypt ned. Dersom det er tilfellet må man inn med gravemaskin. Har brannen startet helt i bunn av fyllinga kan det ta flere dager å få den slukket. Har brannen startet på toppen kan det være lettere, sier Nilsen.

Nilsen er selv ikke til stede ved brannen, og kan ikke si noe om omfanget.

Har bestilt gravemaskiner

110-operatør Randi Johansen sier at brannvesenet har fått to gravemaskiner til stedet.

– Jeg vet ikke hvor langt ned brannen eventuelt går, men det er bestilt to beltegravere på 25 tonn til området. Brannen ligger antakelig å ulmer nede og når en får spredd søppelen utover, så vil det gjøre slukkinga enklere, sier Johansen til Framtid i Nord, like før klokken 15:30 søndag.

EKSTRA HJELP: Brannvesenet får bistand av Avinors brannbil i Sørkjosen, samt Sivilforsvaret. Her kjører Avinors brannbil mot området.

– Jobber på spreng

Brannvesenet vet ikke hvor lang tid det kan ta å slukke brannen på Galsomelen.

– Akkurat nå kan jeg ikke svare på hvor lang tid brannslukkinga tar, og heller ikke om den har spredd seg ytterligere, men de jobber på spreng der oppe for å slukke den. Vi (110-sentralen. Red.) har avventet litt å kontakte dem for å få estimert tid.

– Har brannvesenet kontroll over brannen?

– Ja, ut ifra det jeg har forstått, så har ikke vakta utrykket at de ikke har kontroll. Det er mye søppel, så brannen vil kunne spre seg. Jeg tror ikke at den vil spre seg utenfor søppelfyllinga, og værforholdene er med oss i forhold til vinden, sier hun.

Tidkrevende arbeid

Søndag klokken 16.45 opplyser operasjonsleder ved Troms Politidistrikt Roy Tore Meyer at status for brannen er stabil.

– Brannen har ikke spredt seg, og skogsiden øst for fyllingen er sikret med vann slik at det ikke skal tenne. Brannvesenet har kontroll, sier han.

Et mannskap på over 20 personer er på stedet og jobber for å få slukt brannen. Elleve personer fra brannvesenet er på plass, samt ti personer fra Sivilforsvaret.

Selv om brannvesenet har kontroll på brannen, som dekker et område på omtrent 50 kvadratmeter, vil det ta tid før den er slukket.

– Dette er tidkrevende. Jeg ser for meg at denne dagen i alle fall vil gå. Det må enda etterslukkes og området må kjøles ned, så det er mye arbeid som gjenstår med denne brannen, sier Meyer.