Selv om håkjerringa med sine mer enn fem meter er en av verdens største haier, er den blant dyrene som forskerne vet minst om.

Det går fram av et nyhetsskriv fra UiT - Norges arktiske universitet fredag.

Nå har marinbiologer fra UiT og Københavns Universitet funnet en metode som gir svaret på et av de store mysteriene om den gåtefulle haien.

Den internasjonale forskergruppa, ledet av marinbiologer fra Biologisk institutt ved Københavns Universitet, har estimert alderen på håkjerringa ved hjelp av karbon-14-datering.

Øynene gav svaret

Avsløringen er imponerende. Med en levealder på mellom 270 og 510 år er håkjerringa det virveldyret som har den høyeste levealderen i verden. Arten blir ikke kjønnsmoden før den er 130 år gammel. Det er haiens øyne som har gjemt på svaret om dens levealder.

– Vår aldersundersøkelse er basert på karbon-14-datering av haiens øyelinse. For virveldyr består den av en helt spesiell type vev som er metabolsk inaktiv. Sentrum av øyelinsen forandrer seg ikke etter fødselen, og vevets kjemiske sammensetning avslører dermed hvor gamle haiene er. Vi bruker veletablerte karbon-14-metoder, men i en ny kombinasjon. Dette, i tillegg til den ekstremt høye alderen for disse haiene, gjør studiet eksepsjonelt, sier PhD-student Julius Nielsen ved Biologisk institutt, Københavns Universitet.