Den gamle museumsbestyreren ved både Nord-Troms museum og Midt-Troms museum får fredag utdelt Kongens fortjenstmedalje. Den får han for jobben han har gjort ved de to museene fra han begynte på Nord-Troms museum i 1982 til han ga seg ved Midt-Troms museum i 2007 på grunn av sykdom.

Hauge selv er beæret over æren han nå blir til del.

- Jeg må si at jeg syns det er veldig kjekt å bli satt pris på på denne måten. Jeg er veldig stolt, sier Hauge.

Hauge er egentlig fra Kråkerøy utenfor Fredrikstad, men har bodd på Hatteng i Storfjord siden 1969.

- Jeg jobbet som lærer fram til 1982, da jeg fikk jobb ved Nord-Troms museum. Så jobbet jeg der til 1995, før jeg etter fire år i fylkeskommunen begynte ved Midt-Troms museum i 1999, sier Hauge.

En gigant

Ifølge Vidkunn Haugli, som har ansvaret for arrangementet på Heggelia fredag, er det en særdeles fortjent utmerkelse Hauge nå får.

- Ja, han er en gigant innen museumsverden. Han gjorde en formidabel innsats både ved Nord-Troms museum og ved Midt-Troms museum. Blant annet ble Midt-Troms museum kåret til Årets museum i Norge i 2004. Tore Hauge hadde en arbeidskapasitet som savnet sidestykke. Han imponerte ikke bare meg, men alle som jobbet med ham, sier Haugli, som var styreleder mens Hauge var direktør ved Midt-Troms museum.

Gleder seg

Kongens fortjenstmedalje deles etter statuttene ut " som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid". Det legges avgjørende vekt på "samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement".

Til overrekkelsesseremonien på Heggelia fredag kommer det en rekke gjester, blant annet fylkesmann Bård Pedersen. Hauge gleder seg.

- Ja, det er klart jeg gleder meg, selv om jeg ikke er så glad i pomp og prakt. Jeg ser av gjestelisten at det blir bra med folk - blant annet mange jeg har jobbet med tidligere, sier Hauge.

- Er dette noe man går og venter på når man har gjort en lang og god  innsats i arbeidslivet?

- Hehe. Nei, det er ikke noe jeg har tenkt på i det hele tatt.

Bygd opp fra grunnen

Han trekker fram flere ting når han vil oppsummere 25 år med museumsjobbing.

- Jeg var med å bygge opp Nord-Troms museum fra grunnen av. Jeg husker veldig godt at vi fikk ekstra midler til museumsdriften i en periode da det var vanskelig. Vi fikk laget en del utstillinger og vi fikk til et stort museumsanlegg i hver kommune. Vi fikk også tatt vare på mye av det som sto igjen etter krigen og vi fikk bygd opp et stort billedarkiv, sier Hauge.

I Midt-Troms besto jobben blant annet i å få regionen til å samarbeide om ett museum.

- Det startet med Bardu, Sørreisa og Målselv men det endte med at alle de ni kommunene, inkludert Balsfjord, ble med i samarbeidet. Det var veldig flott at vi fikk alle til å samarbeide om et stort regionmuseum. Så ble vi jo kåret til Årets museum i 2004. Der gjorde vi en god jobb, sier Hauge.

Fredag får han medaljen som takker han for innsatsen.