«Hvem er det som vil bo i denne iskalde og steinete kommunen?»

Kåre Bjørnar Olsen stilte spørsmålet til 28 unge lyngsværinger.

– 27 stykker rakk opp hånda. Jeg ble helt paff. Det hadde jeg ikke forventet, men det er bevis på at det vi gjør fungerer, sier Olsen.

Svaret på et vanskelig spørsmål

Framtid i Nord møter han, Thomas Wedege og Ellen Helsing i mekkegarasjen i Parkveien på Lyngseidet. Stedet er et av Aktiv Lyngens mange treffpunkter og tilbud ungdom i Lyngen nå nyter godt av.

Men slik har det ikke alltid vært. I 2012 var UngData-undersøkelsene preget av stygge tall. Utenforskap, usunne holdninger, rus- og gjengproblematikk hadde fått fotfeste i alpekommunen.

– Det oppsto et behov for å begrense dette, sier Olsen.

Svaret ble Aktiv Lyngen – et tverrfaglig kommunalt samarbeid mellom oppvekst- og helsesektoren. Kåre Bjørnar Olsen fikk ansvaret for å lede arbeidet med ungdommen, og resultatene lot ikke vente på seg.

– Etter et halvt år var det slutt på natteravner og ungdommen var kommet innomhus i andre typer tilbud. Vi arrangerte alle mulig slags aktiviteter. En periode var over 80 ungdommer fra alle kantene av kommunen på møtene, sier Olsen.

Thomas Wedege og Kåre Bjørnar Olsen er kanskje de som er aller tettest på ungdommen i Lyngen. Arbeidet deres har blitt kjent over hele landet. Foto: Marius Hoe

Profesjonalisert

Mye har kommet og gått siden 2012, men Aktiv Lyngen består. I dag er tilbudet både mer omfattende og profesjonalisert.

I tillegg til Kåre Bjørnar Olsen, som fungerer som ungdoms- og utekontakt, har Thomas Wedege ansvaret for å følge opp elever på videregående skole i Tromsø og Nordkjosbotn. I tillegg til flere andre frivillige er kommunepsykolog Ellen Helsing også involvert i teamet. Et team som følger opp ungdommen i både skole, arbeid og fritid. Uansett tid på døgnet.

Listen over tilbud og prosjekter i Aktiv Lyngen er lang. Mekkegarasje, klatring, turn, treffpunkter i både Lyngen og Tromsø, Ungdom i arbeid, familieveiledning, hjelp til kursing, turgrupper og drop-out prosjekter for å nevne noe.

Listen endrer seg hele tiden. Alt ettersom hva ungdommen selv etterlyser, eller om teamet ser at en gruppe ungdommer ikke fenges av de eksistrende tilbudene. Felles for dem alle er at de er gratis og at alle kan være med, uansett bakgrunn.

Trygge rammer

Målet er å holde ungdommen i aktivitet, gi de et større sosialt nettverk og kanskje det viktigste; trygge rammer skapt av trygge voksne.

– I Aktiv Lyngen skal det være trygge voksenpersoner som kan gi veiledning til å vurdere det du hører, sortere vanskelige følelser og ta gode valg. Om jeg prater med ungdommer og ser at de trenger mer oppfølging så kobler jeg på Kåre og Thomas, sier Ellen Helsing.

– Vi har en nær dialog oss imellom, men også med ungdommen. Vi bruker aldri pekefingeren, tvert imot. Vi legger til rette for at de kan ta gode valg. Vi prater om negativ adferd og bruker caser på gode eksempler. Vi lå for eksempel på landstoppen på mobbeundersøkelser, men i dag er vi nede på 2 prosent. Landssnittet er syv prosent. Slike ting prater vi mye om, legger Olsen til.

TRYGGE VOKSNE: Fra venstre: Jan-Erik Langgård, Ellen Helsing, Thomas Wedege og Kåre Bjørnar Olsen. Foto: Marius Hoe

Givende

Men å vurdere hva som fungerer eller ikke i arbeid med mennesker, kan være vanskelig.

– Vi prøver å kvalitetssikre arbeidet så langt det går, men det er vanskelig å si akkurat hva som fungerte i et bestemt tilfelle. Forskningsrapporter viser at vi gjør mye rett, men skikkelige svar får vi nok ikke før om 10–15 år. Da kan vi lese statistikker på unge uføre, antallet innen psykiatrien eller hvor mange unge som flytter tilbake til kommunen. Det vil kunne gi en pekepinn, sier Wedege.

Det er derimot ikke alltid man trenger tall og rapporter for å se om man har gjort en forskjell.

– På noen ungdommer merker man det der og da, men andre kan komme flere år senere å si at «om det ikke var for oppfølgingen det halvåret så hadde det ikke gått i det hele tatt». Man blir ikke rik på penger i denne jobben, men det betyr mye for meg at ungdommen lykkes og slike tilbakemeldinger er gull verdt, sier Wedege.

– En fin plass å være

I mekkegarasjen møter vi noen av ungdommene som er mest aktiv i miljøet. Oliver Johansen (19) har deltatt siden syvende klasse. Selv om han for lenge siden er ferdig på ungdomskolen og nå jobber som industrimekanisk lærling, tar han fortsatt del i aktivitetene. Spesielt i mekkegarasjen.

– Aktiv har betydd mye, sier Johansen mens han skrur på en 52 år gammel Corvette Tempo.

– Den skal opp å gå! Den har gått i Lyngen siden 1970, og jeg skal bruke den selv når den er klar.

Aktiv Lyngen har betydd mye for Oliver Johansen (19). Foto: Marius Hoe

Oliver har skrudd på biler og sykler siden han var ti år, og ofte i Aktivs mekkegarasje.

– Her kan jeg skru i lag med kompiser og bli kjent med folk som er både yngre og eldre enn meg. Det er en fin plass å være. Jeg trives, sier Johansen.

På en stol ved siden av sitter 15 år gamle Iver Marenius Gamst (15). Også han har deltatt siden barneskolen.

– Jeg har vært her siden jeg var gammel nok til å komme. Det er bra plass å være. Det blir jo kjedelig å bare sitte hjemme, og her skjer det noe stort sett hver dag. Jeg er med på det meste, mens andre slenger seg med av og til. Det er høvelig å samles utenom klasserommet og kanskje bli litt bedre kjent med andre, sier Iver.

Garasjen har vært viktig, også for han.

– Vi drev en elevbedrift hvor vi vasket biler, og da fikk vi bruke garasjen. Uten Kåre Bjørnar hadde ikke vi hatt den muligheten, sier Iver.

Iver Marenius Gamst (15) er en av de mest aktive i Aktiv Lyngen. Foto: Marius Hoe

Lyngenmodellen

Aktiv Lyngen sitt arbeid har blitt kjent over hele landet og brukes som en modell og suksessoppskrift, men det er ikke alle som lykkes med det likevel.

Kåre Bjørnar mener man må forså hvorfor de har fått det til, og legger mye av æren til kommuneledelsen.

– Kommunen, med oppvekstsjef Anette Holst i spissen, skal ha all mulig skryt. De tilrettelegger og gir oss friheten til å gjøre det vi tror på, og jobbe på vår måte. Vi har også en rådmann som er genuint interessert, som stiller opp på møter og ansetter dedikerte psykologer. Vi har også dyktige politikere som brenner for dette, sier Olsen.

– Det er mange som bidrar for at vi skal kunne jobbe slik vi gjør, legger Ellen Helsing til.

– Hvis vi ser hva som er på plass i Lyngen og sammenligner med andre kommuner så skjønner man at de som styrer her har kompetanse på området. Vi får aldri et nei. Det satses virkelig på ungdom, sier Wedege.

Trioen trekker også fram viktigheten av at de ansatte står i jobben over tid. Kåre Bjørnar har vært med i ti år, Thomas i syv.

– I andre kommuner er det store utskiftninger. Hvis ungdommen ser at vi ikke klarer å stå i jobben mister også de interessen. Det er slitsomt å bli trygg på nye voksne hele tiden, sier Olsen.

– Vi gir oss aldri

Antall ungdommer som møter på aktivitetene og treffene har sunket de siste årene. Det er ikke lengre 80 stykker. En del av årsaken er ifølge Olsen mindre årskull, men også at behovet har endret seg.

– Vi har såpass god kontakt med ungdommen, så hvis de ikke møter hos oss, vet vi at de har andre sunne interesser å drive på med, sier han.

– Vi ser det samme på treffene i Tromsø. Treffpunktene ble til for å forebygge ensomhet i byen, så når vi blir færre på treffene er det et sunnhetstegn. Når jeg spør hva de velger å gjøre i stedet handler det om idrett, småjobber eller venner. Det er veldig bra. De trenger ikke tilbudet like mye som før, legger Wedege til.

Ti år har gått, og ti nye gode år venter forhåpentligvis for Aktiv Lyngen. Et bedre og mer vellykket kommunalt prosjekt skal man lete lenge etter. Mye av æren kan rettes til dedikerte ansatte som gir av seg selv for å ta vare på, og bygge opp ungdommen vår.

– Vi vurderer vår tilstedeværelse flere ganger for året. Hvis jeg ikke klarer å levere resultater så slutter jeg. Så mye respekt må vi har for ungdommen. Men vi gir oss aldri, når utfordringene kommer så gjør vi det vi kan for å løse de, uansett tid på døgnet, sier Kåre Bjørnar Olsen.

Foto: Marius Hoe