Denne saken ble først publisert 2. september 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Svenn Martinsen Torneus, velkjent som fotballspiller og trener, var blant søkerne da stillingen som kommunalsjef ble ledig i hjemkommunen. Men det var til slutt Elisabeth Nerli (45) som fikk, og takket ja til, jobben som ansvarlig for kultur og undervisning i Skjervøy.

På formannskapsmøtet i Skjervøy torsdag ble det imidlertid opplyst at Nerli likevel ikke tok jobben. Dermed falt valget på Torneus, som nå flytter hjem til Skjervøy med kone og to barn.

– Ja, det har vært en prosess med mange vendinger i seg. Jeg aksepterte og respektert at Nerli fikk jobben i utgangspunktet. Hun var en kjempegod kandidat, men da jeg likevel fikk muligheten så måtte vi ta en ny runde i familien. Og når man satte plussene opp mot minusene, så var det ikke så mye å tenke på, sier Torneus.

Han sier at tanken på å flytte hjem har modnet litt den siste tiden.

– Jeg har vært lenge «på vift», og planen har egentlig vært å bli boende her i Tromsdalen. Vi trives kjempegodt her og ungene har det fint i skole og barnehage. Men det siste halvannet året har en liten følelse likevel kommet snikende om at det kunne vært greit å kommet hjem, sier Svenn.

Roligere forhold

For plussene ved å bryte opp i Tromsø og flytte til Skjervøy var mange og store for Svenn og familien.

– Først og fremst handler det om å komme nærmere foreldre og besteforeldre. Det handler litt om helheten - tryggere rammer og litt roligere forhold. Vi har også hytte på Arnøya, der vi trives godt. Så når denne jobben dukket opp i feeden min, så syns jeg det så veldig spennende ut. Det var en god mulighet til å prøve seg, og så var det jo kanonfint at det gikk hele veien, sier Torneus.

Kona Camilla er fra Lofoten, og har også fått jobb på Skjervøy. Men helt enkelt var det ikke for henne å bryte opp og flytte.

– Nei, avgjørelsen har ikke vært like lett for henne. Hun flytter lengre bort fra familien i Lofoten og hun syns også det er vemodig å forlate nåværende arbeidsplass. Men hun ser frem til å starte i ny jobb som prosjektleder for Gode valg, sier Svenn, og fortsetter:

– Det har vært en modningsprosess og nå ser hun frem til et roligere liv med mindre logistikk og mer familietid på Skjervøy

Et par hakk opp

Svenn er lærer på Tromsdalen videregående skole og ser at jobben som kommunalsjef blir et steg opp for ham.

– Ja, det må sies. Det er et par hakk opp, men jeg gleder meg til å ta fatt på jobben. Det er en stor og krevende post, men jeg har alltid hatt stort hjerte for barn og unge på Skjervøy. Det blir stas å få være med å påvirke livene deres positivt, slik man har mulighet til på en liten plass. Så jeg tror den stillingen skal passe meg bra. Jeg har jo også erfaring fra ledelse fra både arbeidslivet og fra fotballen, sier Torneus.

– Det har vært mye utskiftninger i akkurat denne kommunalsjefstillingen de siste årene. Ser du på deg selv som en langsiktig løsning for kommunen?

– Ja, hvis jeg ikke hadde hatt tro på det, så hadde jeg ikke tatt ungene ut av det miljøet de er i nå. Så i utgangspunktet ser vi langt fram i tid nå, så får vi selvsagt se hvordan det går. Jeg tror vi blir å trives og ha det fint, men noen garanti har man ikke.

Hurra for barnefamilier

Som ansvarlig sjef for undervisning er selvsagt Svenn fornøyd med å få barnefamilier som sin egen hjem til Skjervøy.

– Ja, i mitt hode er det veldig bra at det kommer flere barnefamilier til Skjervøy. Jo flere, jo bedre. Distriktene har vært preget av fraflytting over tid, så det er bare å si hurra for alle som flytter hjem, sier Svenn Martinsen Torneus.

Han begynner etter planen i nyjobben i november-desember.