Fylkesrådet har innvilget inntil 750.000 kroner til prosjektet Kyläpeli  - bærekraftig verdiskapning med utgangspunkt i kvensk kultur.

Dette med hensikt å bidra til å utvikle og forankre en samarbeidsmodell som sikrer at landsbyspelet skal bli en årlig kvensk formidlingsaktivitet i Reisadalen, melder fylkeskommunen i en pressemelding.

Toårig prosjekt

Kyläpeli ble for første gang gjennomført i 2017, da som et forprosjekt. Begge forestillingene gikk med fulle hus, og rundt 320 mennesker fikk sett og hørt fortellingen.

I et toårig hovedprosjekt ønsker Halti kvenkultursenter å bygge videre på erfaringene de opparbeidet seg i forprosjektet, heter det i pressemeldingen. Målet er å forankre et bærekraftig samarbeid - samt sikre årlig gjennomføring av Kyläpeli og fremmee kulturell, sosial og økonomisk verdiskapning for samarbeidspartene og lokale kultur- og reiselivsbedrifter.

Signaturprodukt

Fylkesråd Sigrid Ina Simonsen (Ap) for kultur og næring sier prosjektet berører et område, både tematisk og geografisk, med et stort uforløst potensiale for verdiskapning.

– Fylkets fortrinn hva angår kultur har lenge vært ansett som et område en ønsker å bygge videre på innenfor reiselivet, men foreløpig har det vært få initiativ tilknyttet den kvenske delen av dette. Tematikken har imidlertid potensiale til i framtiden kunne bli et virkelig signaturprodukt for hele regionen, sier hun.

Prosjektet er i regi av Halti Kvenkultursenter, men flere aktører skal ifølge planen bidra til både planlegging og utvikling. Halti Nasjonalparksenter, Halti Næringshage og Nord-Troms Museum blant annet, i tillegg til representanter fra reiselivet.

– Et prosjekt for framtiden

Prosjektet finansieres gjennom et spleiselag med blant annet Nordreisa kommune, der bidraget fra fylket vil utgjøre 50 prosent av totaltkostnadene på 1,5 millioner kroner.

– Dessverre har det for mange av oss i nord vært utfordringer tilknyttet tilgangen på vår kulturhistoriske tilhørighet som følge av fornorskningsprosessen. Dette prosjektet går inn som en del av innsatsen fra Troms fylkeskommune for å rette på dette, i tråd med handlingsplanen for kvensk språk og kultur i Troms, som ble vedtatt i fjor, sier fylkesråden.

– Samtidig er dette er prosjekt for framtiden, og da ikke minst i forhold til de mulighetene som ligger for verdiskapning for reiselivet i regionen. Det er flott å kunne bidra til dette.