Den siste uka har rettssaken om brøyteanbudet i Skjervøy kommune gått i Nord-Troms tingrett.

Rådmann Cissel Samuelsen i Skjervøy kommune fulgte rettssaken i Nord-Troms tingrett fra A til Å de fire dagene den varte. Hun slår fast at saken har ballet mye på seg siden den spede begynnelse for et år siden.

– Det er jo en av tankene man gjør seg, ja. Selv om det prismessig er et lite anbud i nasjonal sammenheng, så reiser den mange komplekse problemstillinger. Det er en stor dokumentmasse med mange anførsler. Så det har vært krevende dager, sier Samuelsen.

Litt tid

Hun har tidligere slått fast at saken har vokst seg uforholdsmessig stor når det gjelder kostnader – sammenlignet med hva kontrakten faktisk er på. Hofsøys tilbud ligger på seks millioner kroner.

– Det inntrykket har vel forsterket seg, ja. Det er et paradoks at sakskostnader og advokathonorarer vokser så fort i en sak med en forholdsvis lav anbudsmessig prisramme. Men hvem som skal bære kostnadene i denne saken avhenger jo av utfallet, sier rådmannen.

Rådmannen slår fast at kommunen i det minste har litt tid på å områ seg når dommen faller – sannsynligvis i midten av juli.

– Vi håper at dommen er klar da, i alle fall. Og på grunn av ferieavvikling i retten så begynner eventuelt ikke ankefristen å løpe før 15. august. Så vi har tid fram til 15. september til å bestemme oss hva vi gjør videre, sier Samuelsen.

Rekker 1. oktober?

Hun tør ikke å si noe om når brøytesaken kan få sin ende og hva utfallet blir av denne rettssaken.

– Utfallet tør jeg ikke å si noe om. Det er det umulig å spå noe om. Og sånn som det har blitt tør jeg heller ikke ha noen formening om når saken er over.

– Når tror du kommunen endelig kan inngå ny brøytekontrakt?

– Vi får satse på at vi er ferdige med saken før neste brøytesesong starter 1. oktober, men vi har ingen garantier for det.

– Hva har kommunen lært av brøytesaken?

– Vi ser jo viktigheten av å ha en god og oppdatert kompetanse på det med offentlige anskaffelser. Så har vi fått en ny innkjøpssjef i den interkommunale innkjøpstjenesten som vi håper vil bidra til en sterkere organisering av tjenesten – samtidig som vi ser at vi bør styrke kompetansen innenfor egne vegger også, sier Samuelsen.

Ikke svekket

Nils-Arne Hofsøy, daglig leder i Hofsøy Mekaniske, har god tro på at en fersk brøytekontrakt kan være klar innen 1. oktober, når vintersesongen formelt starter.

– Ja, det må de klare. Enten frifinnes kommunen, eller så får SPA rett, sier Hofsøy.

– Hvordan har det vært å sitte på samme side som kommunen denne gangen?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Det gjør ikke så mye forskjell for meg heller. Jeg mener det samme som jeg har gjort hele tiden – nemlig at vi har en god sak. Ellers hadde vi aldri brukt så mye tid og ressurser på dette. Og saken vår har i alle fall ikke blitt svekket etter dette, sier Hofsøy.

I påvente av en avklaring av brøytesaken, hadde Hofsøy brøytingen på Skjervøy på slutten av vinteren i år.

– Tror du dere brøyter på Skjervøy neste vinter også?

– Det orker jeg ikke å spekulere på. Det får være opptil dommeren å konkludere i saken.

Venter på klar dom

Roy Waage, daglig leder i Skjervøy park og anleggsservice, sier til Framtid i Nord at de mener at kommunestyrets vedtak 17. januar i år var ulovlig og må settes til side.

– Vi legger til grunn at regelverket er ganske klart i denne saken. Vi har en god følelse etter rettssaken, og venter nå på en klar dom, sier Waage.

Han understreker at målet hele tiden har vært å få brøytekontrakten på Skjervøy.

– Vi kjemper for å få kontrakten og det er derfor vi har vært i tingretten. For å si det sånn: Vi er ikke innstilt på å slippe saken nå. Vi er opptatt av å få kontrakten som i mener vi rettmessig skal ha. Det er det vi har prosedert på i retten også, sier Waage.

Han bekrefter at de har et samlet krav på drøyt 900.000 kroner i saksomkostninger, hvorav SPAs advokat står for 880.000 kroner. Ifølge Nordlys har SPAs advokat Kjersti Holum Karlstrøm og Hofsøys advokat Marianne Abeler, som har vært partshjelp for kommunen i den siste rettssaken, vært enige om at kommunen må bære saksomkostningene i saken – som totalt kommer på nesten 1,8 millioner kroner.

SLIPPER IKKE SAKEN: Roy Waage, daglig leder i Skjervøy park og anleggsservice. Foto: Torbjørn O. Karlsen