Et skjelv med styrke på 6,7 ble registrert utenfor den tyrkiske byen Bodrum klokken 22.31 lokal tid, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Greske myndigheter bekrefter at to personer er døde og at over 100 er skadd.

Giorgos Halkidios, en tjenestemann i de regionale myndighetene, sier flere av de skadde lå under en bygning som kollapset.

– To eller tre av de skadde er i alvorlig tilstand og blir operert, sier Halkidios.

– Jobber med oversikt

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl opplyser til NTB at de arbeider gjennom natten med å skaffe oversikt over situasjonen.

– Vi har foreløpig ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere kan være blant de omkomme eller skadde, men det er for tidlig å bekrefte dette.

Hun oppfordrer alle i området til å følge råd fra lokale myndigheter.

– Vi oppfordrer nordmenn i området til å ta direkte kontakt med sine pårørende. Vi oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter kan formidle eventuell informasjon.

Ødeleggelser

En halv meter høy tsunamibølge skylte innover land både i Bodrum og på Kos. Bilder viser oversvømte veier og restauranter som ligger i strandlinjene.

Borgermesteren Giorgos Kyritsis sier den greske hæren har blitt mobilisert sammen med utrykningstjenester. Han sier de fleste bygningene som er skadet er gamle og bygget før de nyere bygningsforskriftene som ble innført for å sikre mot jordskjelv.

Ifølge tyrkiske myndigheter hadde jordskjelvet en styrke på 6,3 og mer enn 20 etterskjelv har blitt registrert. Tyrkiske byer nær episenteret bekrefter ødelagte vannledninger, strømledninger og gasslekkasjer.

Utsatt område

I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Så langt er det denne øya som bekrefter mest ødeleggelse.

Episenteret på det største skjelvet lå 10,3 kilometer sør for Bodrum og 16 kilometer fra Kos. Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

Området mellom Hellas og Tyrkia er spesielt utsatt for jordskjelv. I juni i år mistet én person livet og minst tolv andre ble skadd etter et kraftig jordskjelv i Egeerhavet mellom de to landene. Det skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Store ødeleggelser på den greske øya Kos etter jordskjelv. Foto: Kalymnos-news.gr / AP / NTB scanpix