Stortingsmelding 33 ble vedtatt i Stortinget tidligere i år. Den handler om at NAV-systemet skal reformeres, blant annet med å bygge nye og mer robuste NAV-kontor.

– Sentralisering, sier Kåfjords ordfører, Svein O. Leiros (Sp).

– Rammer de svakeste

Leiros peker på at man ved å samle dagens lokale NAV-kontorer på ett sted, og da sannsynligvis i Nordreisa for Nord-Troms sin del, rammer de svakeste i samfunnet.

– Dette er ikke en reform som vil ramme de ressurssterke, sånne som meg og deg. Det er en reform som rammer de som er uten iPad, datakunnskaper og ressurser.

Han peker at NAV gjør seg mer utilgjengelig.

– De som har forsøkt å ringe NAV, de vet hva dette vil handle om. Endeløse køer og fortvilelse, samt lang reisevei når man faktisk må på kontoret, noe mange må.

Ikke bare arbeidsformidling

Den nye reformen kommer som følge av at sentrale politikere mener dagens NAV-system ikke skaper nok sysselsetting.

– De glemmer at NAV-kontorene også er sosialkontorer. Så gir de heller full gass, og måkker gjennom enda en sentraliseringsreform.

Leiros er svært forundret over mangelen på lokal forankring.

– Rett nok har folkevalgte på Stortinget behandlet saka, men lokalt mangler den demokratisk forankring.

Kun rådmennene får være med

At lokale rådmenn får uttalt seg mener Kåfjord-ordføreren ikke er tilstrekkelig.

– Når Rådmenn skal handle på vegne av oss folkevalgte, må de ha et vedtak i ryggen. I denne saka har de ikke noe mandat, og dermed er den ikke forankret i lokalt demokrati. Her bare gir de full gasss, og kjører over oss.

Svein O. Leiros understreker at det er ordføreren i Kåfjord som er bekymret, mer enn det er Senterparti-politikeren.

– Dette handler ikke om en generell motstand mot sentralisering, selv om dette er nok en slik reform. Dette handler om noe som kan komme til å ramme de svakeste. Her settes de mellommenneskelige forholdene til side, helt uten at vi på lokalt nivå kan gjøre annet enn å protestere.