Utgangspunktet for årets tema, uten grenser, var flyktningestrømmen fra Syria.

– Så har tema blitt utviklet til grensesprengende forskning, nyheter, økt globalisering og økonomi, sier Rune Steinsvik ved Halti Næringshage.

Åpner på elva

Nasjonalt startet Forskningsdagene onsdag 21. september, men lokaler går startskuddet torsdag med elvedag for 3. klasse fra Moan og kveldspadling på Reisaelva.

Hver dag fra torsdag til lørdag neste uke er det aktiviteter i forbindelse med Forskningsdagene.

– Mandag er den store dagen, da er det forskertorg på Halti. Blant annet skal det holdes foredrag om dieselutslippet på Skjervøy og hva det hadde å si for livet i sjøen, sier Steinsvik.

De store navnene på programmet, Liv Tone Lind og Vebjørn Rodal, som begge har sprengt grenser.

Steinsvik trekker også fram Rallar og Bus, og vorspiel til TV-aksjon der Røde kors og Marits har tatt initiativ til et forrykende show.

– Og tirsdag skal en flyktning fra Storslett mottaksseneter fortelle om sin reise, og psykolog Jørgen E. Westgren skal snakke om traumer og posttraumtisk stress, forteller Steinsvik.

De tradisjonelle postene for Forskningsdagene i Nord-Troms er med i år og. Blant annet padlekonkurransen fra bru til bru, for å se hvem som har best fremdrift.

Forskningsdagene i Nord-Troms viser seg igjen å være blant stedene med flest arrangement på plakaten.

– Det er mange som har noe de vil si. Nesten alle på Halti-bygget trår til. Og det er veldig mange ildsjeler som trapper opp i forbindelse med Forskningsdagene, sier Steinsvik.

Programmet er spredt over alle kommunene i Nord-Troms.

Skal slå Marius

Med et så stort program blir det vanskelig å få med seg alt. Det er et par ting Steinsvik skal sikre seg blant annet Storlygarkvelden på Minibar1, foredraget med Rodal og terrengløpet TruiskiOpp. Før konkurransen har han klare ambisjoner.

– Jeg skal delta på Truiski Opp og der skal jeg slå Marius, lover Steinsvik.

Marius Johansen er Steinsviks kollega på Halti Næringshage.