– Over flere år har Kvænangen drevet «dag til dag»-styring, med et omtrent ikke eksisterende planverk, begynner ordfører i kommunen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Leverte lovlighetsklage

Han er frustrert over det han mener har vært og er dårlig styring og frykter flere av hans medpolitikere ikke ser viktigheten av å ha oppdaterte planer.

– Etter et dagsseminar med Fylkesmannen, hvor viktigheten av et godt planverk var tema, og administrasjonen beskrev viktigheten av å fylle vakansen som planlegger i kommunen, valgte Jan Helge Jensen, Tryggve Enoksen og Aud Tove Tømmerbukt å levere inn en lovlighetsklage på vedtaket om å tilsette ett års vikariat som planlegger. Det skuffet meg veldig, forteller han.

Av overordnede planer har kommunen i dag kun en arealplan vedtatt i 1994. Kystsoneplanen, en liten del av denne, ble endelig vedtatt i 2015.

Kommunen mangler ifølge Mevik, blant annet en overordnet samfunnsplan og en helse –og omsorgsplan.

Gir ustabilitet

Mevik hevder politikere ikke har vært sitt ansvar bevisst, da man ikke har sørget for at administrasjonen har planer man kan styre etter.

– Dette skaper jo rom for hver enkelt politiker, å styre etter sine retninger, men det skaper også direkte nedgang i folketallet og i arbeidsplasser fordi det gir ustabilitet, sier han.

Han sammenlikner det å skulle bygge opp et samfunn med det å bygge et hus.

– Man setter ikke igang byggingen før man har en plan på hva man skal bruke pengene på. Kvænangen omsetter for rundt 170 millioner kroner i året. Dette er folket sine penger. Derfor ville jeg som innbygger ha reagert på at mine øverste ledere ikke prioriterer planlegging.

I gang med arbeidet

Hva har du gjort for å bedre situasjonen?

– Vi vedtok en kommunal planstrategi i 2016. Den er ambisiøs og sier noe om når alle planene skal være ferdig utarbeidet. I tillegg ansatte vi en planlegger, en stilling som nå er vakant. Vi brukte 300.000 kroner i fjor på å jobbe med arealplanen, sier Mevik.

Arealplanen er en av de styrende planene en kommune skal ha. Nå jobber kommunen med å få den ut på andre gangs høring. Mevik håper den blir ferdig i 2017. Men til prosessen er han kritisk:

– Vet ikke hva vi vil

– Vi har egentlig begynt i feil ende. Det er en utfordring å skulle lage arealplan når man ikke har en overordnet samfunnsplan som sier noe om hva vi ønsker å satse på. Skal vi ikke ha industri for eksempel så trenger vi jo heller ikke ta kampen om Olgola i arealplanen. Vi vet ikke hva vi vil. Derfor er det  heller ikke rart at ting stopper opp og står i ro. Folk ser ingen utvikling her, sier han.

Dette problemet kan utvikle seg, ifølge han.

– Fylkesmannen har sagt rett ut at de ønsker å slå oss sammen med Alta fordi vi ikke har et eksisterende planverk. De har heller ikke trua på at vi klarer å få det til, sier han.

Mevik legger til at kommunen bruker mye penger på tjenestene sine i forhold til andre kommuner.

– Det gjenspeiler seg ikke i resultatene, blant annet i skolen hvor vi har relativt dårlige resultater.

Må brukes aktivt

I Meviks ideelle verden hadde de overordnede planene blitt aktivt brukt.

– Hvis jeg for eksempel hadde jobbet i helse hadde jeg hatt helse –og omsorgsplanen på pulten min slik at jeg kunne brukt den. Jeg ville sett på om vi har nådd målene vi satte, hva funker, eventuelt hva funker ikke? Også måtte vi ha revidert de ulike planene i alle fall hvert fjerde år.

Framtid i Nord prøvde å gjentatte ganger mandag å komme i  kontakt med personene som har levert lovlighetsklagen, uten hell.

Tar det alvorlig

– Dette er en veldig uheldig måte å styre på. Den er meget beklagelig, sier fylkesmann i Troms, Bård Pedersen.

Han forteller at Kvænangen per dags dato begår lovbrudd etter plan –og bygningsloven. Dette da enhver kommune er pålagt å ha en kommuneplan med både en arealdel og en samfunnsdel.

Arealdelen som foreligger er fra 1994, og samfunnsdelen er fra 1981.

– De er mer historiske dokumenter enn noe annet. Man kan ikke bruke dem som et verktøy til å planlegge for fremtiden, sier han.

Fylkesmannen har ikke enda mottatt lovlighetsklagen fra Meviks medpolitikere, men sier det er synd om man ikke engang kan være enige i viktigheten av planlegging.

– Situasjonen er veldig beklagelig. Politikere og andre ansvarlig styrende må ha interesse av å styre inn i framtiden med kunnskap som er på et visst nivå. Hvis man ikke vil ha handa på rattet og styre, så skjønner jeg ikke hvorfor man er med i kommunestyret, sier han.

Kan slås sammen

I følge Mevik har dere ikke trua på at de kan få på plass planene?

– Det stemmer. Og den trua forsterkes nå når man ser hva som skjer.

Han bekrefter at det ikke-eksisterende planverket er en av hovedgrunnene til at Kvænangen kan bli slått sammen med en annen kommune.

– Å styre bare etter å gi dispensasjoner er veldig uheldig. Dette gjør at folk ikke vet hva kommunen tenker for framtiden, og de føler at de ikke har medvirkning, avslutter han.