Stillingen som sokneprest i Nordreisa er lyst ut for syvende gang og nå står Nord-Troms prosti uten prost.  Kirkeverge i Nordreisa, Gerd H. Kristiansen, stiller spørsmål med hvordan vi skal få dette til å gå rundt.

Nord-Hålogaland Bispedømme er ansvarlig for å ansette og skaffe vikarer til Nord-Troms. Søknadsfristen for soknepreststillingen i Nordreisa er i midten av april, før det kan ikke personalsjef ved Nord-Hålogaland bispedømme, Bjørn Christian Hagen, si om de har fått inn noen søknader.

Han sier de gjerne skulle fått på plass en sokneprest tidligere, og at det generelt har vært mer utfordrende å få tilsette prester i stillinger i distriktene sammenlignet med byene.

– Det er vanskelig å si hvorfor stillingen i Nordreisa har vært vanskelig å få besatt, Nordreisa er en stor kommune og regionsenter i Nord-Troms. Men det jeg kan si er at vi jobber hardt med å få inn en sokneprest.

Hagen understreker at få vikarer og lav bemanning i Nordreisa ikke skyldes noe sparetiltak.

– Målet er å skaffe bedre vikardekning. Vi håper å få én til prest i Nordreisa og én i Kåfjord. Vi ønsker å oppbemanne i Nord-Troms.

Hagen opplyser at bispedømmet ikke får tid til å lyse ut stillingen som prost før sommeren.

Prestemangel er ikke noe som er unikt for Nord-Troms.

– Det er for få i Troms og Finnmark som tar teologiutdanning. I Nord-Hålogaland har vi alltid vært avhengig av å få prester opp fra Øst-, Vest-, og Sørlandet, forteller han.

Under etterkrigsårene var det mange som gjennomføre teologiutdanning. Populariteten rundt utdanningen og yrket har siden da gått ned og en stor andel av presteskapet vil gå av med pensjon i løpet av de neste ti årene.

Bispedømmet jobber for å få opp rekrutteringen. Kirkerådet er i gang med et treårig rekrutteringsprosjekt, og i Tromsø tilbyr Kirkelig utdanningssenter nord utdanning av blant annet prester.

– Slik situasjonen er nå er man sikret jobb som prest om man tar teologiutdanning.