Lørdag ble verdensdagen for mental helse markert for tredje året på rad i Lyngen. Styreleder i Mental Helse Lyngen, Martin Skog, er rørt og imponert over hvor langt prosessen om å fjerne skammen og tabuene fra mental helse har kommet.

- Jeg er veldig fornøyd med at så mange stilte opp på arrangementet, det betyr veldig mye for oss. Vi har flere gjester som deltok for tredje året på rad og de gleder seg allerede til neste år. Målet vårt er at folk skal kunne prate med hverandre om psykisk helse og fjerne denne skammen rundt det å ha en vanskelig periode i livet, sier Skog.

Flere unge sliter

Psykisk helse er et voksende problem. Det er flere og flere som møter utfordringer som kan være vanskelig å takle på egenhånd, og må kanskje bruke en periode i livet til å komme seg gjennom.

- Presset for å prestere, være skoleflink, ha merkeklær og gjøre det bra ellers er større enn noen gang. Det stilles utrolig store krav for ungdommen, og det gjør noe med dem. Spesielt når de ikke rekker disse målene, sier Skog.

Konsert på Lyngstunet

Kåre Bjørnar Olsen har tjue års jobberfaring i psykiatrien, og arbeider nå som utekontakt i Aktiv Lyngen og er styremedlem i Mental Helse Lyngen. Han syntes det var fint å involvere sykehjemmet i markeringen.

- Dagen startet med institusjonskonsert på Lyngstunet med Lars Bremnes, i samarbeid med Lyngen kommune. Etter det hadde vi kake-bord og sosial tilstelling på Furustua.

Fullsatt cafe

Liv Merethe Sørensen (leder for rus og psykiatritjenesten i Lyngen) fortalte om de tilbudene kommunen har i forhold til psykiatritjenesten. Martin Skog hadde en presentasjon av Mental Helse Lyngens arbeid. Kåre Bjørnar Olsen holdt også en appell som representant av Aktiv Lyngen om mobbing, om hvor grusom janteloven kan være og hvilken rolle vi voksne har.

- Folk var veldig fornøyde med opplegget og vi fikk mye positiv tilbakemelding. Cafeen var fylt til randen av i overkant 50 mennesker, og det viser jo at folk tar det innover seg at vi alle eier en mental helse og det er viktig å bry seg, sier Olsen.

Rørte publikum til tårer

Lars Bremnes holdt konsert senere på kvelden, med sanger som rørte publikum.

- Det blir så rett å bruke en slik type kunstner, for tekstene hans er så rørende og samtidig så menneskelig at det setter prikken over ien. Det han gjør på scenen er fantastisk. Det ble både latter og tårer blant publikum.

Klare mål for 2018

Mental Helse Lyngens sier at hovedfokuset i det kommende året er å rekruttere medlemmer, skaffe midler og støtte.

- Vi har som mål å være 100 medlemmer før året er omme. Et veldig ambisiøst mål, men det e ikke umulig. Alle i styret har gjort en fantastisk jobb. Det er mange timer med frivillig arbeid som brukes for å få til et slikt arrangement. I 2018 ønsker vi å bli enda mer synlig, rekruttere medlemmer og skaffe midler og støtte, avslutter Skog.

Lyngen Kirke er denne uken opplyst i grønt for å støtte verdensdagen for psykisk helse.