— Med det fine været vi har hatt i sommer er det flere som oppholder seg på sjøen av både harde og myke trafikanter. I tillegg blir fritidsbåtene flere, vannscootersalget øker og kajakkpadling blir mer og mer populært, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Kraftig Økning

Båtlivsundersøkelsen til båtbransjeforbundet Norboat viser at antall båter i norske husstander har økt med nesten 200.000 fram 2011 til 2018. —Da er det ekstra viktig å opptre hensynsfullt og aktsomt. Mediebildet har de siste månedene vært preget av mange saker som omhandler ulykker og folks atferd til sjøs. Spesielt høy fart og promille går igjen som ulykkesfaktorer, heter det i pressemeldingen.

Høyt antall oppdrag

Redningsselskapets tall viser at de har hatt 3889 oppdrag i månedene mai, juni og juli i år. Det er 422 flere oppdrag enn gjennom samme tidspunkt i fjor.– Tallene fra Redningsselskapet viser at mange lokkes ut på sjøen når det er stabilt godt vær, og at flere av disse har manglende kompetanse og erfaring, sier Kristoffersen.

Gjennom pressemeldingen minner generalsekretæren om at på sjøen i likhet med veien fører høy fart, rus og mangel på sikkerhetsutstyr fører til høyere risiko for alvorlige ulykker.

Ønsker lavere promillegrense

MA – Rusfri Trafikk sier at de ønsker først og fremst en forbedring av folks holdning til å nyte alkohol til sjøs. Promillegrensen for fritidsbåtførere er i dag 0,8, noe som er mye høyere enn grensen for bilførere som er 0,2.

— Vi mener det er et viktig tiltak for trafikksikkerheten på vannet å sette ned promillegrensen til 0,2. I tillegg ønsker vi mer ressurser til hyppigere politikontroller langs kysten, sier Kristoffersen.