I forbindelse med økt anleggsarbeid under utbyggingen av Sørkjostunnelen opprettet Henriksen Gjestestue et modulbygg for overnatting i Sørkjosen. Den midlertidige tillatelsen gjestestua hadde fått, på bakgrunn av ekstraordinær anleggsvirksomhet i området, gikk ut 5. februar 2018. I mars søkte gjestetua om ny tillatelse, men 8. juni avslo Miljø-, plan-, og utviklingsutvalget (MPU) søknaden. Utvalget begrunnet vedtaket med at de tidligere behovene ikke var til stede på nåværende tidspunkt.

Les svaret fra Miljø-, plan- og utviklingsutvalget her.

Henriksen Gjestestue klaget på utvalgets vedtak og måten saken var behandlet på. MPU behandlet klagen torsdag 29. juni i et ekstraordniært møte. Da stemte fire av seks for å opprettholde utvalgets vedtak.

Ikke overrasket

Henriksen Gjestestue mangler altså per dags dato midlertidig tillatelse for bygget. Anne Kirstin Korsfur, som er en av driverne og eierne av gjestestua, sier de ikke ble overrasket over vedtaket.

– Det skjønte vi da vi leste avisa der leder for utvalget uttalte seg. Hun uttalte at de ikke så behovet for ekstra overnatting. Vi skjønte at det kom til å gå mot et nytt nei, sier Korsfur.

Ser ikke ekstra behov

Korsfur mener det er behov for modulbygget, men kommunen er uenig at et er et ekstra behov for overnatting.

– Jeg ser et behov som politikerne ikke ser. Vi lever med vårt behov og kjenner det på kroppen, og det gjør ikke politikerne. Vi kan ikke legge fram våre bookinglister for at politikerne skal se et behov. Det har vi ikke lov til.

Hun viser til at det skal gjøres ombygging på den videregående skolen, samt at det skal gjøres arbeid med en av tunnelen i Skjervøy.

– Det er tydelig et sprik mellom næringslivet og kommunen, og det må næringslivet leve med. Hele næringslivet bør være bekymret over at et utvalg skal vurdere om det er behov eller ikke – neste gang kan det være andre som sender inn en søknad vedrørende sitt behov der utvalget svarer nei, sier Korsfur.

Betaler for bygget

Korsfur forteller at gjestestua betaler dobbelt opp med kommunale avgifter grunnet det midlertidige bygget, de betaler forsikring på bygget og at de har godkjente brannprotokoller.

I kommunens sakspapirer står det at brakkeriggen har samme risikoklasse ved brann som en bolig (risikoklasse 4). Overnattingssted og hotell er i risikoklasse 6.

Tilgjengelig for gjester

Det midlertidige bygget har hele tiden stått åpent og vært tilgjengelig for gjester ved Henriksen Gjestestue. Gjestene har hatt mulighet til å benytte seg av fellesarealer i bygget.

– Alle våre gjester får bruke TV-stua og vaskerom. Vi får inn mange søkkvåte turister som har behov for det, sier Korsfur.

På gjestestuas facebook-side har de flere ganger rapporter at de har sett seg nødt til å sende turister videre i regnværet.

Dette til tross for 20 rom som står ledige i brakkeriggen.

– Ja, vi har sendt folk videre. Vi får inn våre bestillinger, da må vi vurdere. Bygget er lovlig i utgangspunket.

– Har noen gjester overnattet i bygget?

– Hittil har det ikke skjedd.

Følger regelverket

Korsfur presiserer at gjestestua følger regelverket og at lokalene er godkjente.

– Vi har varslingsanlegg og rømningsveier. Sikkerheten til folk er sikkerheten til folk, uansett om de overnatter et døgn eller tre måneder. Vi kan ikke skille mellom en turist og en anleggsarbeider. Vi kan ikke kimse med sikkerheten, understreker Korsfur.

Korsfur opplyser at utvalget fikk informasjon om at gjestestua ønsket å ha bygget midlertidig mens de gjennomførte tiltak for å søke permanent tillatelse.

– Vi har holdt kortene tett til brystet for vi ønsket ikke at konkurrenter i markedet skulle ha fullt innsyn i våre forretningsplaner.

Avventer

Henriksen Gjestestue sier de nå avventer beskjed fra kommunen før de gjør noe med bygget.

– Det kommer ikke fram i vedtaket hva som skal gjøres med bygget. Vi har ikke fått beskjed om å fjerne det, sier hun.

Eierne av gjestestua vil sende saken over til Fylkesmannen i Troms.

– Så får de se på saken med objektive øyne. Bygget står jo der og det er ikke ulovlig, sier Korsfur.

EIER: Anne Kirstin Korsfur er en av driverne og eierne av Henriksen Gjestestue. Foto: Kjetil M. Skog Foto: Kjetil Nielsen Skog