Etter fem års geologutdannelse ved Universitetet i Tromsø bestemte nemlig reisaværingen Herman Olaussen Hermansen (25) og kvænangsværingen Joakim André Olsen (25) seg for å hoppe i det. De startet egen bedrift, Arktisk Geotek DA, med base i Kvænangen og Nordreisa.

– Vi var ferdig med mastergraden i geologi i 2015. Vi har alltid hatt tanken om å starte egen bedrift, men så var det med å ta steget da. Vi har ikke helt visst hvordan vi skulle gjøre det, sier Hermann og Joakim.

Reddende engler

Den direkte foranledningen til at de turte å ta steget nå i januar var en henvendelser fra Geir Åge Lyngsmark i Konzept Arkitektur Bygg & Plan og Tore Elvestad. Sistnevnte planlegger et hyttefelt i Sappen og trengte geologisk rådgivning.

– Tore og Geir var på mange måter reddende engler for oss. Det var startskuddet for selskapet vårt da de tok kontakt. De skal ha mye ros for at de turte å satse på oss, sier Olsen.

I ryggmargen

For Tore Elvestad var det helt naturlig å forhøre seg med lokale krefter da han satte i gang med planleggingen av hyttefeltet i Ämmenniemie.

– Det ligger i ryggmargen min å bruke lokale bedrifter hvis det er mulig og støtte opp om arbeidsplassene lokalt.

– Det er jo ingen grunn til å gå over bekken etter vann når vi har to geologer i distriktet, sier Geir Åge Lyngsmark.

Hermann og Joakim slår fast at det har vært en bratt læringskurve for det sylferske firmaet og de to eierne.

Startgropa

– Vi er jo helt i startgropa. 3. januar hadde vi vårt første møte. 2017 får være det året man virkelig prøver å få dette til, sier Hermansen.

– Det er bedre å prøve, enn å lure på om det kunne ha gått. Det verste som kan skje er at vi ikke får prosjekter og at vi går i null. Uansett sitter vi igjen med verdifull erfaring, sier Olsen.

Geir Åge Lyngsmark tror markedet er stort for firmaet.

– Det ligger inne i alle kommunens planer at det skal foretas geotekniske undersøkelser når nye prosjekter settes i gang. Så blir det opp til kommunene å realisere festtalene. For til syvende og sist er det oppdrag Hermann og Joakim lever av.

STOR TAKK: Hermann og Joakim takker Tore Elvestad (til venstre bak) og Geir Åge Lyngsmark for at de hadde tro på de unge geologene og ga dem deres første oppdrag. Foto: Torbjørn O. Karlsen