Du ser de oftere og oftere på sosiale medier som Facebook og Instagram. Begrepet «fjellfie» har ikke den erfarne turgåeren Jan Ronald Olsen fra Kåfjord hørt om, selv om han strengt tatt er fjellfiens far, eller Kongen av fjellfies om man vil kalle han det.

Første fjellfie

– Jeg har gjort det i mange år uten å tenke over hva det kalles for eller om det er «in» eller ikke. For å få den ekstra dimensjonen til bildet er det fint å tilføre et menneske, som på mine bilder ofte har vært meg selv ettersom jeg stort sett går alene, forteller han.

Olsen jobber på heltid som fotograf og forfatter og gir snart ut sin 23. kalender med naturbilder. Han husker godt hans første «fjellfie» tilbake i 1994.

– Det var faktisk en milepæl for meg da det var mitt første bilde som kom på trykk med farger. Det ble publisert både i lokalavisen og i et fotomagasin, og var egentlig starten på min karriere, både som journalist og som fotograf, minnes han.

– Stolte av det

Bare siden januar i år har Olsen gått drøye 67350 høydemeter, blant annet Lyngen på langs. Han observerer stadig flere på tur, og har lagt merke til de populære fjellbildene.

– Folk vil nok gjerne vise hvor de har vært fordi de er stolte av det. Det er bare bra! Det er artig at folk bruker kroppen og kommer seg ut, sier han.

Stativ eller selfiestang

Olsen har vandret på fjellet i over 20 år. Alltid har han med seg stativ til kameraet.

– Det er egentlig mitt beste tips til de som vil ta gode fjellfies også. 99 prosent har ikke med seg stativ, da begrenser det seg hva man kan gjøre. Med en selfiestang får man litt bedre resultat.

Olsen registrerer mange fjellfies der man såvidt skimter naturen i bakgrunnen.

– Få med mer av landskapet, gjerne med fjell i bakgrunnen. Vis fram hvor du er, tipser han.

Flere fine topper

Den erfarne fotografen har vært på flere fjelltopper enn de fleste kan drømme om å gå på. For det ultimate «fjellfie»-bildet anbefaler han turer til Kjostind i Lyngen, Adjit i Skibotn, Kvænangstinden eller Storhaugen i Kåfjord.

– Gå på et utspring, og plasser gjerne kameraet et godt stykke unna. Når jeg har mulighet drar jeg gjerne over tåka. Det er ikke noe som er finere enn det.

Wow-effekten

Sosiale medier-rådgiver, Camilla Solheim, har også registrert den økende trenden med delte bilder fra fjellet.

– Det er ingen tvil om at i fjor var det bilder fra stranda og i år er det fra fjellet vi deler bilder, sier hun.

Hvorfor fjellfies har blitt en trend tror hun er en kombinasjonen med blant annet Ti på topp, som har fått folk opp av sofaen, og de spektakulære fjellene .

– Man kan virkelig få den wow-effekten. Også er vi ute etter å få likes og kommentarer på bildene, vi vil jo at folk skal se det vi har lagt ut, sier Solheim.

17.000 bilder

Hun kan også fortelle at folk deler mer på sosiale medier i ferien sammenlignet med resten av året.

– Det er en trend i tiden at vi deler mindre og mindre. Noen deler kanskje bare et par ganger i året. Men i ferien virker det som det er mer avslappet syn på det å dele, da er det greit å vise fram mer, sier hun.

Hashtagen «Fjellfie» har over 17 000 bilder på instagram.

– Dette er en ganske ny hashtag og siden det ikke er noen organisasjon som promoterer er det et ganske bra antall, sier Solheim.

SELFIESTANG: Man kan også ta fine bilder ved hjelp av en god telefon og en selfiestang, sier han. Her avbildet i juli i år. Foto: Jan R Olsen
FØRSTE FJELLFIE: Bildet er tatt på Nordmannviktind i Kåfjord i 1994 og var et av bildene som førte til suksessen Olsen har som fotograf i dag.