Skjervøymannen Roger Bjørkestøl tok hvalbildene mellom Skjervøy og Haukøya på tur til hytta i Uløybukt. Han ble overrasket over alle knølhvalene.

- Ja, normalt så går jo ryktene om at det er hval i området. Men nå hadde jeg ikke hørt noe, så da ble jeg litt overrasket da jeg så fontenene, sier Bjørkestøl, som syns det var spennende å komme så nært hvalene.

Han anslo det til å være 10-15 dyr tilsammen.

- Det var tre flokker og de var spredt utover et ganske stort område. Det var tydelig at de var på jakt etter sild, sier Bjørkestøl, som holdt seg på avstand av flokkene.

- Det var litt urolig sjø og ikke er jeg noen fotograf heller. Jeg hadde heller ikke lyst å forstyrre dem for mye.

Spådd lenge

Audun Rikardsen, UiT-professor i arktisk og marin biologi og velkjent hvalekspert, er ikke like overrasket over hvalforekomsten i nordfylket.

- Ja, dette har jeg spådd lenge - at hvalen ville trekke nordover. Jeg har sagt at det nye Tromsø vil bli utenfor Skjervøy hva hvalforekomster angår, sier Rikardsen.

Til iTromsø sier Rikardsen at sannsynligheten for å se hval i Tromsø-området er svært lav. Men utenfor Skjervøy og i Kvænangen-området er det annerledes, ifølge professoren.

- Vi så det allerede i fjor. Jeg har pratet med endel båter i Kvænangen-området og det er en god del knølhval der nå. Det har også vært mye spekkhogger rundt sildesnurperne i området, sier Rikardsen.

Inn Kvænangen?

Han sier at det er silda som bestemmer hvor hvalene til enhver tid dukker opp. Han utelukker ikke at det bli mer hval inne i Kvænangen etter hvert.

- Hvis silda trekker innover fjorden der, så vil hvalen følge etter. Det er ikke usannsynlig at det skjer. Kvænangen er en dyp fjord og knølhvalen henter sild dypere enn for eksempel spekkhoggerne, sier Rikardsen.

Den delen av turistnæringen som har basert seg på hvalsafari utenfor Tromsø sliter litt for øyeblikket. Og Rikardsen tror heller ikke næringsaktører i Nord-Troms skal satse alt på hvalen.

- Det kommer nok ikke til å vare så lenge, nei. Det er nok en del i Tromsø som har brent seg, sier Rikardsen, som oppfordrer FiN-leserne og andre som tar hvalbilder om å sende bilder til Universitetet i Tromsø - gjerne direkte til ham.

- Vi vil veldig gjerne ha inn bilder, ja. Vi bruker det i forskningen og har nå en database på snart 900 individer.

Roger Bjørkestøl tror absolutt det er grunnlag for å drive turisme basert på hvalene - så lenge de er i området.

- Det blir nok en kortvarig glede, men man bør jo benytte seg av muligheten når den er der. Det er spennende med hval og jeg skal nok ut med båt og kamera igjen, sier Roger Bjørkestøl.

Roger Bjørkestøl
Audun Rikardsen Foto: Privat