Det betyr kroken på døra for skolen mellom Olderdalen og Birtavarre - i alle fall for neste skoleår.

- Ja, det var enstemmighet omkring driftsstansen, selv om Frp og deler av Høyre ville legge ned skolen permanent, sier ordfører Svein O. Leiros (Sp).

Forskjellig ordlyd

Han er klar på at det er en viss forskjell på en driftsstans og en full nedleggelse.

- Vi tok inn et tilleggsforslag der vi slo fast at dersom privatskolen i Birtavarre opphører, skal man vurdere oppstart av Trollvik skole igjen, sier Leiros.

- Men i praksis er vel dette en nedleggelse av skolen?

- Jo, det kan man si. Men begrepet "driftsstans" er litt mildere. Hadde det vært 20 elever ved skolen så hadde man opprettholdt den. Derfor ventet vi til 1. mars for å se hvor mange elever som søkte seg til skolen, sier Leiros, og fortsetter:

- Det er ikke noe godt å gjøre dette. Men når vi ser på debatten omkring tertialrapporten så er vi nødt til å gjøre grep. Det var det enighet om, sier Leiros.

Ikke hverdagskost

- Det er ikke hverdagskost at man legger ned skoler. Det er både trist og tragisk og man vegrer seg for å gjøre det, men av og til må man gjøre ting man ikke har lyst til, sa hovedutvalgsleder for oppvekst og omsorg, Magne Monsen (KrF) fra talerstolen.

Han nevnte både økonomi og lave elevtall som grunn til driftsstansen fra høsten 2017 på skolen som feiret 90-årsjubileum i november.

- Det er ikke til å legge skjul på at det er delte meninger om dette. Det er følelser inne i bildet og noen syns kanskje det har gått fort. Men vi er innenfor de formelle tidsfristene, påpekte Monsen.

Ville legge ned

Skolen ville fra neste skoleår bare ha åtte elever igjen. Flere andre politikere var også inne på at det var med tungt hjerte man vedtar å legge ned Trollvik-skolen.

- Dette er ikke enkelt. Jeg har selv gått på skolen og har også jobbet der, sa Eva Torill Skogstad (Sp), som trakk fram det lave elevtallet som en viktig årsak til at skolen bør legges ned.

Flere tok også opp at elever har sluttet ved Trollvik skole for å gå på privatskolen i Birtavarre i stedet. Aud Martinsen i Frp syntes det er greit at foreldrene får velge selv.

- Det er foreldrene som har bestemt det. Det syns vi er OK. Men vårt ansvar er at alle elever i Kåfjord har det bra. Er det bra for barna å være syv-åtte stykker på skolen, spurte Martinsen og slo altså fast at Frp ønsker å legge ned skolen helt – og ikke bare gå for driftsstans.

DRIFTSSTANS: Trollvik skole var 90 år i fjor. Men i sitt 91. år ble det driftsstans for skolen langs E6 mellom Olderdalen og Birtavarre. Foto: Siri Bergset Elvestad