Det skriver avisa VG. Studien er gjort i 25 kommuner og viste at 45 prosent av samene som svarte på undersøkelsen har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, mot 29,6 prosent av de etnisk norske deltakerne.

Studien er gjort ved Universitetet i Tromsø i samarbeid med Samisk nasjonalt kompetansesenter-psykisk helsevern og rus (SANKS). Studiet er nettpublisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health.

- Svarprosenten har vært lav, men blant de over 11 000 som har svart, ser vi en tydelig forskjell, som ikke kan forklares med tilfeldigheter, sier doktorgradsstipendiat Astrid Eriksen til VG.

De høyeste tallene er blant samiske kvinner.

- Samiske kvinner rapporterer høyere forekomst av alle typer vold, både emosjonell, fysisk og seksuell vold sammenlignet med den øvrige befolkningen – og også sammenlignet med samiske og ikke-samiske menn, påpeker Eriksen.

- Vold og overgrep er uakseptabelt

Sametingspresidenten ser svært alvorlig på de nye funnene i studien.

- Vold og overgrep er uakseptabelt uansett hvor det skjer og hvem det skjer med, men at det har blitt påvist en forskjell mellom samer og etnisk norske er selvfølgelig noe vi tar på alvor. Her må vi gå grundigere til verks for å prøve å avdekke årsaker til dette, sier Aili Keskitalo til VG.

Et viktig ledd i Sametingets utvikling er kunnskapsinnhenting og utvikling.

- Det er en studie av stor betydning for oss, og vi ønsker at det samiske samfunnet skal få tilgang til denne informasjonen.

Høyere forekomst i barndommen

Det er 22 prosent av de samiske kvinnene og 16 prosent av øvrige kvinner som oppgir at de har vært utsatt for seksuell vold uavhengig alder. Samtidig svarte 49 prosent av kvinnene med samisk bakgrunn at de hadde vært utsatt for vold, mens 35 prosent av de etnisk norske svarte det samme i undersøkelsen.

- I tillegg rapporterer samiske kvinner en høyere forekomst av seksuell vold i barndommen frem til de var 18 år – 17 prosent mot elleve prosent i befolkningen for øvrig. I de fleste tilfeller rapporteres det at overgriper er en kjent person for den som blir utsatt, sier Eriksen til VG.

Et samfunnsproblem

Forskerne vet ikke årsakene til at tallene er høyere i den samiske befolkningen.

- Det er første gang en slik undersøkelse er gjort for å sammenligne samiske innbyggere med den øvrige befolkningen. Fra annen forskning vet vi at vold i nære relasjoner er et omfattende samfunnsproblem, men vi har ikke visst noe om forholdene spesifikt i den samiske befolkningen. Nå har vi vist at forekomsten generelt er høy, som vi allerede vet, men at den også er markant høyere i den samiske befolkningen, sier Eriksen til VG.

Advarer mot forhastede beslutninger

Eriksen advarer mot å trekke forhastede beslutninger.

- Med en gang etnisitet blir tema er det fare for stigmatisering, og det blir spekulasjoner om kulturelle faktorer. Det skal man være veldig varsom med fordi årsakene til forskjellene vet vi ingenting om. Dette er noe som bør bli gjenstand for videre forskning, sier Eriksen.

Forskningsstudien har ikke undersøkt hvem som har utsatt deltakerne for seksuelle overgrep eller vold.

- Derfor kan vi ikke slå fast at samer er mer voldelige enn andre, men vi sier noe om hva samer oppgir at de er utsatt for, understreker forskeren.

Kommunene som deltok i undersøkelsen var Karasjok, Kautokeino, Porsanger, Tana, Nesseby, Lebesby, Loppa , Kvalsund, Sør-Varanger, Kåfjord, Kvænangen, Storfjord, Lyngen, Skånland, Lavangen, Tysfjord, Evenes, Hattfjelldal (kretsen Hattfjelldal), Grane (kretsen Majavatn), Narvik (kretsen Vassdalen), Røyrvik, Namsskogan (kretsene Trones og Furuly), Snåsa (kretsen Vinje) og Røros (kretsen Brekken).

Du kan lese hele saken hos VG her.